joi, 7 februarie 2013

Produsele cosmetice - ingrediente periculoase (1)

De multe ori, m-am confruntat cu următoarea întrebare: ce produse cosmetice și de igienă personală pot cumpăra astfel încât să fiu sigură de eficiența, dar și de siguranța lor pentru sănătatea mea și a familiei mele? Deși mi-aș dori ca răspunsul sa fie unul simplu, evident că lucrurile nu stau chiar așa.

Din experiența personală, am înțeles că de propria sănătate și siguranță suntem principalii răspunzători și e datoria noastră să ne informăm și să decidem în cunoștință de cauză ce produse dorim să folosim. Așadar, am început să citesc despre lucrurile care mă interesează: despre alimentele pe care vreau să le consum, stilul de viață pe care doresc să îl am și cosmeticele pe care vreau să le folosesc.

Regula numărul 1 în alegerea unui produs cosmetic (căci despre produse cosmetice este vorba în acest post) este să citim lista de ingrediente a produsului. Nu vă lăsați păcăliți de marketingul reușit al multor branduri cosmetice și luați la analizat ingredientele conținute, abia apoi decideți dacă veți cumpăra acel produs sau nu. De reținut este faptul că ingredientele sunt trecute în ordinea descrescătoare a procentului pe care îl dețin în produsul finit: primul ingredient se regăsește în cantitatea cea mai mare, iar primele 4 ingrediente reprezintă în general baza produsului.

Regula numărul 2 reprezintă și subiectul acestui articol: evitați produsele ce conțin ingrediente care prezintă riscuri ridicate pentru sănătate! Deși ponderea acestora în produsul final este mică, țineți cont că întrebuințăm zilnic produse de igienă personală și produse cosmetice, așadar efectele pe termen lung ale acestora trebuie neapărat luate în considerare.

Și ca să nu mai lungim vorba, vă dau mai jos o listă (ordinea este aleatorie) cu cele mai periculoase ingrediente cosmetice, fără ca această listă să fie exhaustivă:

  • Sodium Lauryl Sulfate (apare sub prescurtarea SLS)
  • Sodium Laureth Sulfate/ Sodium Lauryl ether Sulfate ( SLES)
  • Benzene/ Acid benzoic/ Benzyl Benzoate
  • Dibutyl Phthalate (ftalati)
  • Metil, Propil, Butil și Etil Parabenii
  • Dietanolamina (DEA) și Trietanolamina (TEA)
  • Diazolidinil Urea, Imidazolidinil Urea
  • Formaldehida
  • Isopropanol/ Isopropil Alcool
  • Propilene glicol
  • Vaselină/ Parafină moale/Petrolatum
  • Parfumuri sintetice
  • Coloranți sintetici, etc.
Deoarece subiectul trebuie amplu dezvoltat, în această postare vom discuta despre Sodium Lauryl Sulfate sau SLS și Sodium Laureth Sulfate (SLES) , urmând ca în postarea următoare să abordăm concis și restul produselor de sinteză din listă si nu numai.

SODIUM LAUREL SULFATE (SLS) ȘI SODIUM LAURETH SULFATE (SLES)

Atăt SLS cât și SLES sunt detergenți și surfactanți care se găsesc în majoritatea șampoanelor, gelurilor de duș, săpunurilor, detergenților de rufe, detergenților de vase, loțiunilor de bărberit și chiar a pastelor de dinți din comerț. Prețul scăzut și eficiența lor (fac spumă multă) justifică folosirea acestora în majoritatea produselor de igienă.

Ambele ingrediente sunt iritante pentru piele, SLS fiind considerat puternic iritant. Nivelul iritatiei depinde de concentrația în care se află în produs.De obicei, ar trebui să se regasească într-o concentrație de 5%, dar de multe ori aceasta este depașită. Astfel, persoanele cu piele sensibilă pot dezvolta eczeme și dermatite, SLS  și SLEA având capacitatea să altereze celulele pielii, distrugând bariera protectivă a acesteia. Aceste aspecte au dus la îngrijorarea comunităților de cercetători, numeroase studii fiind efectuate pentru a analiza efectele pe termen lung ale întrebuințării  produselor ce conțin surfactanții de mai sus.

SLS se pare că are potențial toxic sporit și datorită tendinței de a reacționa cu alte ingrediente pentru a forma NDELA (potențial carcinogen). Totuși, studiile în acest domeniu nu sunt deocamdată concludente. 
 Testele pe animale au dezvăluit și un potențial risc de iritare a ochilor, iar un studiu preliminar din 1994 a arâtat că persoanele care au folosit pastă de dinți ce conținea SLS au avut semnificativ mai multe afte (leziuni ale mucoasei orale) decât cei care foloseau paste de dinți fără SLS. Alte studii au susținut cele de mai sus, deși au fost si studii care nu au găsit dovezi concludente. (sursa Wikipedia).

SLS este un surfactant folosit în toate tipurile de detergenți care au capacitatea de a îndepărta zonele uleioase, inclusiv în detergenții pentru curățarea motoarelor mașinilor, în detergenții folosiți în spălătorii auto, în cei pentru lustruirea podelelor, etc. Parcă gelul de duș cu miros de portocale și scorțișoară nu mai pare așa apetisant acum, nu? :)

Concluzia este următoarea: SLS și SLEA sunt produse obținute pe cale sintetică, ieftine și foarte eficiente în curățare, care se regăsesc în toate tipurile de detergenți la care ne putem gândi (de uz casnic, de uz industrial, de igienă personală, etc). Totodată, sunt ingrediente controversate, iritante pentru piele, ochi și mucoasa orală. De asemenea, trebuie amintit și faptul că există studii (deși neconcludente) care prezintă un anume potențial carcinogen al surfactantului SLS.

În încheiere, trebuie să vă precizez că informațiile de mai sus sunt selectate în manieră personală, cu dorința de a vă aduce argumente cât mai obiective. Online, veți găsi și variante în care se afirmă cu certitudine potențialul carcinogen al SLS ului, cât și legăturile acestuia cu dezvoltarea cataractei. Personal, nu sunt convinsă de studiile care afirmă acest lucru, dar este cert că produsele de sinteză cum sunt cele prezentate  mai sus, sunt un risc pentru sănătatea noastră pe termen lung și rămâne la alegerea fiecăruia dacă odată informați vom mai cumpăra aceste produse sau nu.

4 comentarii:

  1. Am aflat de ceva timp de existenta acestor ingrediente(SLS, SLEA) in sampoane, geluri de dus, etc. Problema nu ar fi lipsa de informare a consumatorilor din punctul meu de vedere, ci faptul ca 99,9% dintre produsele ce se gasesc pe piata au aceste substante in compozitia lor. O idee interesanta ar fi sa ne prezinti produse pe care le-ai descoperit tu si care nu contin ingredientele respective. Eu, spre exemplu am facut o incercare sa gasesc un sampon care sa nu contina SLS si, dupa ce m-am plimbat prin mai multe magazine, am gasit intr-un tarziu (intr-un plafar) un sampon romanesc care nu continea SLS. Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mina pentru comentariul tau! Mi- ai facut o sugestie foarte buna, iar in urmatoarea postare voi avea grija sa dau si exemple de produse fara SLS! te astept si pe viitor pe blogul meu cu noi comentarii si completari!

      Ștergere
  2. Personal, de curand am fost la oftalmolog deoarece aveam ceva la ochi,o dermatita(cred) mai exact ochiul era putin umflat iar pielea din jurul pleoapei se exfolia,era uscata.
    Din spusele doctorului oftalmolog,principala cauza este gelul de dus pe care il folosesc,iar ca recomandare mi-a spus sa folosesc un gel de dus de la plafar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,Mihai! Coincidenta face ca fratele meu sa aiba aceeasi problema la ochi. Incearca sa urmezi sfatul medicului si sa iti cumperi un gel de dus de la plafar si foloseste si un ulei sa hidratezi pielea uscata, eventual un ulei de migdale dulci, presat la rece si nerafinat. Eu iti recomand sa incerci sa iti tamponezi ochiul cu o discheta demachianta inmuiata in ceai de musetel, galbenele si/sau lavanda. Aceste ceaiuri calmeaza zona iritatasi cicatrizeaza. Ceaiul de galbenele chiar ajuta la tratarea conjunctivitei. Eu zic sa incerci, nu are cum sa iti faca rau. Te cureti dimineata si seara cu ceaiuri, aplici un ulei natural sa hidratezi zona (poti incerca si cu crema de galbenele) si sa speram ca vei scapa de probleme! Sa ma tii la curent cu evolutia!

      Ștergere