vineri, 8 februarie 2013

Produsele cosmetice - ingrediente periculoase (2)

Înainte de a continua analiza ingredientelor cosmetice enumerate în postul anterior, vă voi da o listă cu branduri care promovează ingredientele sigure în produsele de igienă personală, cu mențiunea că aceste produse au prețuri mult mai ridicate decât produsele clasice din comerț.
Eu vă sugerez mărci pe care le cunosc, unele folosite, altele despre care am citit lucruri bune (mai ales pe lista de ingrediente) și pe care mi-aș dori sa le încerc pe viitor.

Vă recomand următoarele branduri(ordinea este aleatorie/ fără SLS, SLEA, parabeni, iritanți, etc.):
  1. URTEKRAM (șampoanele și gelurile de duș costă cam 34 lei online)
  2. WELEDA (șampoanele costă în jur de 30 lei online)
  3. DR ORGANIC (în Plafar Băneasa și farmacii șampoanele sunt în jur de 40 lei)
  4. SANTE NATURKOSMETIK (șampoane între 27 și 35 lei online)
  5. BIOEARTH (șampoanele costă între 38 și 57 lei online)
  6. DOUCE NATURE (săpunuri lichide, șampoane, încep de la 26 lei online)
  7. BORN TO BIO (gelurile de duș costă cam 27 lei online)
  8. ALVERDE ( raport preț/calitate bun, le găsiți în magazinele DM, prețuri între 10 -15 lei)
  9. COSMETIC PLANT ( au doar 2 șampoane care nu conțin SLS, în schimb conțin alte ingrediente cu potențial iritant/ prețul recomandat este de 13,5 lei)

Eu am încercat următoarele mărci: Urtekram, Weleda, Dr Organic, Alverde și Cosmetic Plant. În prezent, folosesc șamponulde la Dr Organic de care mă declar mulțumită. Nu sesizez diferențe de calitate prea mari între Urtekram, Dr Organic și Weleda, așa că prețul este factorul determinant.

Despre Alverde pot spune că au produse variate, adică și bune, și mai puțin bune, iar unele de a dreptul slabe calitativ (sunt subiectivă, deoarece mă refer strict la cum am interacționat eu cu respectivele produse). Pentru prețul competitiv și datorită faptului că nu conțin ingrediente iritante (cu excepția alcoolului care se regăsește în anumite cosmetice) eu aș zice că merită se le încercați și să aflați ce vi se potrivește.

Am lăsat la urmă produsele Cosmetic Plant, deoarece eu consider că încercarea lor de a scoate pe piață șampoane fără SLS nu merită atenția unui cumpărător interesat de produse fără ingrediente cu potențial alergen. Nu voi analiza lista lor de ingrediente, dar vă asigur că deși aceasta nu conține SLS conține cel puțin alte 3 ingrediente iritante. Nu mă credeți pe cuvânt, verificați produsele direct pe siteul lor ( fiecare produs este însoțit de lista cu ingrediente).

Șampoane, geluri de duș, loțiuni, creme, săpunuri și alte produse ale brandurilor de mai sus le puteți găsi fie în magazinele Plafar (cele de tip nou, din mall-uri), fie online. Online le veți găsi mai ieftine, dar trebuie avut în vedere că veți avea de plătit transportul.

Acestea fiind zise, propun să ne întoarcem la lista noastră "minunată". Iată și prima ”vedetă” a zilei:

Benzene/ Acid benzoic/ Benzyl Benzoate
  • este un solvent și conservant ce se regăsește în numeroase produse și este asociat cu alergiile și dermatitele de contact
  • în unele cazuri, a fost asociat cu probleme endocrine
Dybutyl Phthalate/ DBP (din categoria ftalați)
  • folosit predominant ca solvent în producția de lacuri de unghii, dar și în componența produselor din plastic (jucării, ambalaje, etc)
  • pătrunde profund în piele și sporește capacitatea altor chimicale de a cauza mutații genetice
  • interferează cu funcțiile hormonale, este considerat toxic pentru reproducere și poate cauza mutații la copiii nenăscuți
  • extrem de toxic pentru organismele din apă
  • se regăsește și în parfumurile folosite în unele cosmetice, deși nu apare listat (producătorii au dreptul de a nu dezvălui ingredientele folosite pentru parfumarea cosmeticelor)
  • Uniunea Europeană interzice folosirea DBP în cosmetice și jucării pentru copii (atenție la produsele importate din afara Uniunii, mai ales China)
Metil, Propil, Butil și Etil Parabenii
  • sunt conservanți sintetici, folosiți pentru păstrarea îndelungată a mâncărurilor, cosmeticelor, produselor de igienă personală și a produselor farmaceutice
  • au capacitatea de a ”imita” hormonii naturali ai organismului, provocând astfel disfuncții endocrine
  • imitând estrogenul din organism, contribuie indirect la creșterea riscului de cancer (expunerea îndelungată la cantități crescute de estrogen mărește considerabil riscul de cancer)
  • în analiza tumorilor cancerului de sân s-au descoperit parabeni, fără a putea concluziona totuși ca aceștia au produs tumorile respective
  • tot prin imitarea hormonilor naturali, parabenii sunt responsabili de pubertatea precoce atât la fete cât și la băieți (ce ziceți de menstruație la 8 ani sau chiar mai devreme?)
  • în studiile de laborator efectuate pe șoareci masculi, s-a constatat că parabenii pot duce și la scăderea cantității de materie seminală, fiind asociați indirect și cu infertilitatea
Simt nevoia să vă atrag atenția asupra unui lucru: parabenii se folosesc pentru conservarea tincturilor de plante și a produselor naturiste de tip Plafar! Nu toate evident, dar mi s-a întâmplat de 2 ori să gasesc pe lista de ingrediente parabeni. O dată, la cumpărarea unui banal sirop de tuse din plante, iar altă dată, când am cumpărat un sirop de ginseng. Așadar, atenție și la ce cumpărați din magazinele tip Plafar.


Dietanolamina (DEA) și Trietanolamina (TEA)
  • folosite în șampoane, geluri de duș, spume, etc. pentru reglarea PH-ului
  • deși izolate cele 2 substanțe nu sunt periculoase, prin asocierea cu alte chimicale din compoziția produsului, pot forma NDEA -substanță carcinogenă
Diazolidinil Urea, Imidazolidinil Urea și Formaldehida
  • toate aceste substanțe chimice se regăsesc în dezinfectanți, medicamente și numeroase produse cosmetice
  • iritanți puternici pentru nas, ochi și gât
  • usucă pielea și provoacă iritații sensibile la caldură și umezeală
  • Formaldehida ca ingredient de sine stătător, este interzisă în UE și Canada
Isopropanol/Isopropil Alcool
  • are un miros puternic, este incolor, fiind un compus chimic inflamabil
  • se regăsește în loțiunile aftershave, produsele de baie, farduri, produse pentru unghii, dar și pentru piele
  • puternic iritant pentru piele
Propilene glicol
  • lichid fără culoare și miros, dispersabil în apă
  • în cosmetice, acționează ca un emolient
  • poate provoca iritații ale pielii, totuși riscul este mai crescut la persoanele cu piele sensibilă
  • este un ingredient considerat relativ sigur
 Petrolatum (vaselină/parafină moale)
  • folosit în cosmetică pentru proprietățile sale emoliente
  • utilizarea în produsele de păr are ca efect obținerea unui păr stralucitor
  • poate fi contaminat cu PAH (polycyclic aromatic hydrocarbons), iar PAH este asociat cu cancerul
  • UE clasifică acest ingredient ca fiind carcinogen și restricționează folosirea sa în cosmetice
  • de asemenea, poate provoca alergii și iritații
Parfumuri și coloranți sintetici
  • se găsesc în aproape toate produsele cosmetice și de igienă personală, în alimente, în medicamente
  • parfumurile pot provoca numeroase reacții alergice, dureri de cap, amețeli, mancărimi, stări de vomă
  • unele parfumuri pot conține ftalați (vezi mai sus)
  • coloranții pot produce neurotoxicitate, hiperpigmentare, disfuncția organelor reproductive, mâncărimi, iritații
Concluzia celor prezentate mai sus vă aparține.

2 comentarii:

  1. buna Crina.am citit si aceasta postare.interesant ce-i drept.daca mi-ar fi spus altcineva poate nu dadeam asa mare impotanta, dar cum stiu ca tu esti foarte interesata de aceasta latura si mai ales de problemele pe care le-ai avut cu Sofia iti citesc articolele cu mare interes.despre Bubchen ce ne poti spune?eu am folosit aceste produse de cat s-a nascut Salih si nu am avut probleme niciodata.in schimb alte prietene au avut fie dermatite,din cauza cremelor, fie matreata ,din cauza samponului.mie personal mi se par ok.dar de produsele de la himalaya herbal?trebuie sa mergem si pe premiza ca nu tot ce este scump este si de calitate.brandurile enumerate mai sus sunt acceptabile din punct de vedere al preturilor.asteptam multe si interesante informatii.pupici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Alina! mă bucur mult că ne întalnim și aici pe blog!
    O să-ți răspund mai întâi legat de produsele Himalaya herbal, deoarece chiar am la îndemână 3 dintre produsele lor și anume: Sampon delicat pentru copii, Crema pentru copii si crema pentru iritatii de scutec.
    Nu o sa descriu toate ingredientele,dar o sa iti spun urmatoarele:
    -al 2 lea ingredient al samponului este SLS (vezi in articolul anterior ce poate cauza)
    - atat crema pentru iritatii de scutec cat si crema de corp contin parabeni (vezi articolul de mai sus)
    -crema pentru iritatii de scutec contine si trietanolamina (informatii tot in articolul de mai sus) cat si parfum sintetic.

    Este adevarat ca desi contin aceste substante, e posibil ca multi dintre bebelusi sa nu dezvolte nicio o forma de dermatita, dar acesta ramane un risc pe care noi consumatorii ni-l asumam. Niciun producator de cosmetice nu va discuta despre ingredientele cu risc de iritatii si chiar risc alergen pe care le folosesc, inclusiv in produsele destinate bebelusilor.
    Cat despre Buchen, nu imi pot da cu parerea personal fiindca nu am avut produse de la ei, dar am cercetat putin pe internet si par a fi o varianta buna pentru bebelusi, desi contin parfum sintetic (de evitat cand vine vorba de produse pentru copii si nu numai).
    Sper ca ti-am fost de folos! Va pup cu drag

    RăspundețiȘtergere