miercuri, 2 aprilie 2014

Ce NU avem voie in sarcină

Sunt o mămică fericită de peste 3 ani deja! Nu trece zi să nu mă minunez de fetița mea năzdrăvană, jucăuşă, deşteaptă şi simpatică ( ca deh, e puiul meu) şi cât de frumos a crescut şi evoluat! Totuşi, ca orice mămică am fost şi eu măcinată de griji încă din perioada sarcinii, mai ales că deveneam mămică pentru prima dată.
Una dintre grijile majore, chiar subiectul acestei postări, a fost ce anume am voie să mănânc şi să fac astfel încât să nu afectez în vreun fel evoluția ființei inocente din burtica mea.
Fără sa mai lungim vorba, începem cu cele mai clare "NU AI VOIE" reguli:
    1. Nu ai voie să fumezi! Ştiu că ai auzit de multe mămici ( chiar doctori!) care spun că nu pățeşte bebe nimic dacă fumezi câteva țigări pe zi, ba chiar că ajută, fiindcă organismul nu suferă un şoc sau că aşa eviți stresul care e şi mai rău decât fumatul, dar toate astea sunt simple motive pentru a justifica viciul. ESTE EXTREM DE NOCIV SĂ FUMEZI ÎN SARCINĂ. Studiile o dovedesc, nu ne întindem cu explicațiile. Asta o zice o femeie care fuma un pachet de țigări pe zi (spre ruşinea mea) şi care a renunțat instant când a rămas gravidă ( tot spre ruşinea mea, puteam să o fac mai repede). Deci, fumătoarele să nu încerce să îmi explice nimic.
    2. Să mai zic şi că nu e voie să beți alcool în sarcină?...că bebe nu sintetizează deloc alcoolul? Asta nu înseamnă că dacă ați băut o gură e capăt de lume...dar mai vine evitați în totalitate. Face bine la conştiință.
    3. Să faci pe soția extra harnică şi femeia care vrea să demonstreze că sarcina nu te împiedică de la nimic şi să cureți de zor prin casă, să speli, să freci, cu toate chimicalele toxice pe care le ai la îndemână (vorbesc din nou, din experiență. Una foarte proastă). Toate toxinele pe care le inhalezi, ajung parțial la bebe, iar tu vei avea o stare clară de rău.

     4. Să ții dietă. A se înțelege să mănânci mai puțin decât obişnuiai, doar să nu te îngraşi cât...un balon. În prima parte a sarcinii se recomandă să mănânci normal şi apoi să creşti uşor aportul caloric (în funcție de recomandările medicului tău). Evident, trebuie să mănânci cât mai sănătos, caloriile să fie de calitate, dar asta vom dezbate în altă postare.
     5. Să te stresezi excesiv. E clar că motive de stres sunt oricând, chiar şi pe sarcină, dar trebuie să te fereşti de emoții negative intense precum: plânsul la filmul tău triller preferat (sau horror), uitatul la emisiuni tv/ ştiri despre cei mai oropsiți copii/bătrâni ai lumii, suferitul alături de prietena ta cea mai bună fiindcă i-a murit cățelul, plecat iubitul, nervii provocați de soacră, soț, şef etc. Bottom line, tot ce se poate evita, evită. Copilul percepe toate emoțiile tale, oricum intense şi de la hormoni, aşa că e mai bine să vă protejați. Nu se aplică atunci când vorbim de situații tragice, de care sperăm să nu fie cazul.
    
       6. Să faci efort intens şi să ridici greutăți. Fă mişcare doar cât făceai şi înainte, mergi la sală şi fă exerciții adaptate pentru femeile gravide şi nu ridica greutăți precum baxul de apă, sacoşa de cumpărături, dulapul, televizorul...ați înțeles ideea.
Cam astea sunt primele 6 reguli ce îmi vin în cap. Stați aproape, de abia am început. Dar ținând cont că mă încearcă un pui de somn, vom continua data viitoare. Mai am sfaturi de mămică încercată...pentru cine vrea să citească şi să ia aminte :)
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu