joi, 7 august 2014

Răsfățurile mele culinare...vinovate :)


Da, nu am un stil alimentar cu multe reguli, ci doar unele de bun simt, fiindcă mi se pare corect sa ne mai facem şi poftele (nesănătoase) din când în când! Mai ales că eu sunt îndragostită de mâncarea bună, homemade!

Nu cred că voi renunța vreodată la clătitele cu făină albă, moi, pufoase, umplute cu nutella, sau dulceață de casă. Uneori, le mai fac şi la cuptor cu brânză şi stafide cu sos de fructe, sau cu cremă de vanilie şi mere coapte. Să nu credeți că nu am încercat variantele cu făină integrală sau făină de ovăz. Neah, nu au funcționat în cazul meu!

Mai ales în sezonul rece, fac o tartă delicioasă de ciocolată, pe care o mai asezonez şi cu inghețată sau sos de fructe uneori.  Nici ai mei prieteni nu ar vrea să renunț să o mai fac, aşa că ați înțeles ideea :)

Facem dulceață de casă, evident cu zahăr, pe care o consumăm mai ales iarna. Anul acesta a facut soțul meu un gem de căpşuni perfect, iar eu m-am inspirat de la el şi am mai făcut câteva borcane tot de căpşuni, în 2 sortimente: căpşuni cu portocală şi piper roz şi căpşuni cu mentă şi lămâie. Atât de bune toate că nu cred că prind iarna! :)

Să renunțăm la inghețată de casă, no way! Mai ales că am investit într-o masină de înghețată cu compresor, care ne livrează o înghețată pe sufletul nostru: cremoasă, fără ace de gheață şi gata în 30 min. Plus, nici nu ma simt vinovată când fac înghețată doar din iaurt grecesc, miere şi fructe. Mă simt un pic vinovată de când fac şi altă variantă cu bază din lapte, ouă, zahăr şi smântână dulce, dar e numai vina lui Adi Hădean şi ale lui rețete minunate! Ce să zic, inghețata de ciocolată cu această bază e doar divină şi nu are echivalent în comerț nici în rândul celor mai scumpe sortimente.

Din magazine, mai iau ocazional ciocolată (neagră în general), biscuiți şi ou kinder dacă merg cu Sofia la cumpărături. Nu imi mai plac de ceva timp dulciurile de cumpărat, deoarece am senzația că o să leşin de la cât de dulci sunt. Cine mă ştie de mai mulți ani, poate lejer să işi aducă aminte de mine ca fiind obsedată de dulciuri! Iată că anii şi mâncatul  mai sănătos, m-au făcut mai înțeleaptă! :)

Acuş, dacă mă gândesc la mâncărurile gătite, sigur voi face cam de 2 sau chiar 3 (poate 4?) ori pe an, dovlecei pane cu sos de usturoi. Nu pot domnle, să mă las de ei! Amintiri din copilărie :). La fel, câte un ou ochi cu salată, atunci când am de la țară! Buuneee! Măcar nu mai gătesc tocăniță moldovenească...

Eu nu fac, dar mai mănânc pe la alții ( mama, soacra), sarmale în foi de varză, piftele, poate şnițele de pui, o cărniță afumată la borcan ( vinovată de asta e bunica mea), chiar şi o prăjeală dacă am poftă. E adevărat că le mănânc ocazional, de aia nici nu mă chinui să renunț de tot la ele. Iarna, mănânc mai multe făinoase decât mi-aş dori (pâine, paste) şi prea des carne. Din acest motiv, primăvara şi vara, carnea e scumpă la vedere la noi în casă.

Per total, sunt mulțumită de stilul nostru de a mânca, deşi sigur mai putem aduce îmbunătățiri. Toate schimbările au venit în timp, fără eforturi, aşa că nu simt că mă abțin de la ceva. 
Singurul lucru la care mi- am impus să renunț cam acum 3 ani, au fost sucurile din comerț, de orice fel. Primul meu pas către un stil alimentar sănătos! Şi bine am făcut, căci apoi am renunțat treptat la multe alte porcării. Mi s-a mai întamplat ocazional să mai beau câte un pahar de cola, dar foarte rar ( poate de 2 ori pe vară) şi acum deja nu îi mai suport gustul.

O sa urmeze și o postare cu bunătăți sănătoase, cu care mă răsfăț mai ales acum, de când sunt însărcinată cu al doilea copil :)

Cam astea-s păcatele mele culinare! Voi aveți ceva de confesat? :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu