vineri, 6 iunie 2014

Alegeri alimentare potrivite în sarcină


A trecut ceva timp de când nu am mai postat ceva şi aşa cum am promis, vă voi da câteva sfaturi alimentare foarte utile atunci când sunteți însărcinată.

Este clar că nu putem vorbi despre o alimentație adecvată decât după ingrata perioadă de grețuri şi vărsături, perioadă care nu cadicseşte să ocolească pe multe dintre noi, inclusiv pe subsemnata :).

După ce începeți să vă simțiți mai bine, vă sfătuiesc să nu dați iama în toate bunătățurile (deşi tentația e mare) şi să încercați să mâncați echilibrat, în niciun caz pentru 2 persoane! Asta e o prostie, cum probabil ştiți deja. Este indicat să suplimentați caloriile zilnice, dar cu 300 - 400 de calorii în plus (spre exemplu, o porție de 250 ml lapte cu cereale şi o banană) şi asta cam din trimestrul 2, când bebe ia în greutate mai semnificativ.

Recomandările mele ar fi:

- evitați cât mai mult pâinea şi dulciurile, mai ales cele din comerț. Sunt calorii goale, nesemnificative nutritiv, dar pe care le veți vedea direct pe coapse;


- mâncați fibre şi proteine vegetale, precum lintea, năutul şi fasolea, foarte bune atât pentru voi cât şi pentru dezvoltarea bebeluşului;

- dacă nu sunteți vegetariene, mâncați carne roşie de 2 ori pe săptămână, de preferat procurată de la țară, din surse de încredere;

- lactatele pe care vi le recomand sunt mai ales iaurturile naturale cu fermenți, brânzeturile (parmezan, caş proaspăt, urdă, brânză de țară, untul în cantități moderate). Nu militez pentru consumul de lapte din mai multe motive, dar mai ales fiindcă adulții nu mai au capacitatea de a-l digera şi astfel oboseşte organismul inutil. Calciu puteți lua foarte uşor din legumele verzi, sănătoase şi antioxidante.

- peştele se recomandă a fi consumat cu moderație, mai ales cel oceanic, datorită conținutului ridicat de mercur. Cum de râu mai rar găsim, varianta rămâne cel de acvacultură, suspect şi acesta de prea multe antibiotice...deci, mai răruț, că-i mai sănătos! Uneori, mai văd prin supermarket, crap de Dunăre și atunci îl cumpăr pentru o saramură cu mămăliguță. Mi s-a părut mai dulce și mai gustos decât varianta de acvacultură, cu carnea mai roșie și mai puțin gras decât fratele său crescut în pușcărie. 

- nici cu pastele nu faceți nebunii! :) din când în când, merge câte o porție, mai ales dacă vă plac gătite cu roşii proaspete, ceapă, busuioc, usturoi, ulei de măsline şi ceva parmezan  ras peste! Yummy! Mda...să revenim.

- ar fi bine să mâncați mai mult fiert, la cuptor, grătar sau la aburi, dar bună-i şi o tocăniță moldovenească din când în când! :) Eu evit gătitul prin scufundare în ulei (piftele, cartofi prăjiți, dovlecei pane, șnitele și carne prăjită sunt rarități la noi - poate o dată pe an facem așa ceva), dar călesc legumele în ulei de măsline destul de des. Nu le prăjesc, ci doar cât să ia puțină aromă, apoi adaug apă. Mi s-a părut compromisul care funcționează cel mai bine pentru noi.

- evitați pateul de vită ( conține vit A, nerecomandată în cantități mari în sarcină), mâncați moderat din cel de pui şi neapărat să fie din ficat integral. Sunt puține astfel de mărci pe piață, aşa că citiți atent etichetele.

- atenție la fructele de mare ( conținut foarte ridicat de mercur, mai mult decât multe specii de peşti), brânzeturile cu mucegai, ouăle crude şi carnea nepreparată bine. Ştiți voi, salmonella şi alte rele...

- nu recomand deloc sucurile din comerț, de orice natură. Poate doar cele pasteurizate de mere, fără adaos de zahăr. Dar, la fel de bine puteți lua un kg de mere şi să le stoarceți acasă şi sigur veți lua o porție de vitamine direct de la sursă.

- doar dacă vă este foame rău, mai mâncați seara, altfel, eu aş zice pas după ora 7, poate 8 dacă ajungeți mai târziu de la muncă. Digestia e greoaie oricum pe sarcină, aşa că o masă târzie doar vă va da somnul peste cap şi vă va aduce nişte colăcei în plus :)

- mese mai dese, dar bine alese. Mic dejun cu fructe, cereale, semințe, poate unt cu pâine integrală, ceai de plante. Gustări din legume crude, nuci, iaurt degresat (grăsimea e doar nesănătoasă şi gustoasă, atât! :)), grătare cu salate, mâncărică făcută de voi, soț, soacră, la cuptor, ciorbe, supe, deserturi făcute în casă.

Eu zic că sunt reguli generale de alimentație sănătoasă, dar sarcina e un bun pretext să schimbați ceva în rutina voastră. Fără produse din comerț, cât mai multe alimente procurate din piețe ( în special vara), de la cunoscuți în care aveți încredere. Eu aş zice să evitați complet carnea din comerț. Mai bine mâncați mai rar, dar ştiți ce mâncați. Cel puțin, asta e regula la noi în familie. Avem perioade când nu mâncăm cu săptămânile sau chiar lunile (eu mai ales) carne, dar și perioade în care avem câte un pui de la țară și mâncăm ce preparăm din el vreo câteva zile.

Noi mâncăm aproape exclusiv gătit în casă, iar din supermarket luăm doar strictul necesar şi ce nu putem procura din altă parte. Vara, ne abonăm la piață şi mâncăm zilnic capşuni şi cireşe, cam câte 2 kg din fiecare, în 3 inşi. Uneori, un bol măricel de fructe e micul dejun perfect pentru mine.

Cu zahărul ne mai întâlnim la deserturi, fără să îl adăugăm vreodată pe fructe proaspete ( deh, excepție când facem dulceață :)) sau în ceaiuri. Dar cum mai ales vara desertul preferat e înghețata îndulcită cu miere, uit să şi cumpăr zahăr.

Pentru cele care sunt gravide vara, alegerile sunt mai uşoare. Iarna, e adevărat că opțiunile sunt mai limitate, dar dulciurile, făinoasele, semipreparatele  şi sucurile din comerț, tot nu trebuie să se găsească în bucătăria noastră! 
Pe cât posibil, gătiți acasă, din ingrediente proaspete. Orice mâncare făcută de voi sigur e mai sănătoasă decât alternativa din comerț sau restaurante, fie ea gătită prin prăjire, coacere sau fierbere.

V- am mai spus că exclus aromele gen delikat & co? Am uitat doar fiindcă sunt ani buni de când nu am mai "îmbunătățit" mâncărurile cu nițel monoglutamat de sodiu din toate porcăriile la pliculeț.

Aceste recomandări nu le fac ca să evitați să vă îngrășați în sarcină (deși sigur veți scuti căteva kilograme inutile) ,în greutate oricum luăm în această perioadă, așa cum e și normal. Ideea e să vă oferiți vouă și bebelușului calorii de calitate, care să vă permită o sarcină ușoară, fără probleme de digestie, oboseală excesivă, somn prost (adică mai prost decât e de obicei în sarcină) și alte neplăceri asociate și cu alimentația zilnică.

Sigur ar mai fi multe de zis, așa că oricine dorește, poate comenta și veni cu sugestii! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu