Descriere
Uleiul de rosa mosqueta este un ulei obținut prin presarea semințelor unei specii de trandafir sălbatic, ce crește în sudul Anzilor.
Denumirea în latină a acestei specii de trandafir, este Rosa moschata sau Rosa rubiginosa.
Este un ulei bogat în provitamina A, mai ales betacaroten, conține valori foarte ridicate de acid transretionic și este bogat în acizi grași esențiali, precum omega 6 și omega 3.
Obținere
Metoda recomandată pentru obținere, este cea prin presare la rece și nu prin solvent, fie el și organic, deoarece numai prin presarea la rece valoarea acidului transretinoic este la valori maxime, acesta fiind responsabil pentru proprietățile extraordinare de regenerare ale acestui ulei. Uleiul obținut prin presare la rece, are o culoare roșiatică, datorită conținutului ridicat de carotenoide (varianta optimă), pe când cel obținut prin diluarea cu solvent, este mai gălbui.
Păstrare
Deoarece este un ulei sensibil, ce se oxidează ușor, este recomandat să fie păstrat cel mult 1 an, într-un loc uscat, întunecat și răcoros.
Utilizare
Acest ulei este recomandat numai în scop cosmetic, în mod deosebit pentru tratarea cicatricilor de orice natură (operații, arsuri, urmele lăsate de acneea puternică, etc.), dar și pentru diminuarea ridurilor și prevenirea apariției acestora. Nu este recomandat persoanelor cu un ten acneic (se poate utiliza doar după ce problemele legate de acnee sunt rezolvate și se dorește tratarea urmelor lăsate de aceasta) sau foarte uleios. Este un ulei care se absoarbe destul de ușor în piele, așadar poate fi utilizat de persoanele cu ten mixt.
Beneficii pentru piele
-reduce semnificativ urmele lăsate de cicatrici și arsuri
-reface pielea expusă la raze UV
-diminueaza petele maro
-este puternic antioxidant, luptând eficient împotriva radicalilor liberi
-este un ulei antiaging, diminuând ridurile
-hidratează și hrănește pielea
-reduce mâncărimile și roșeața pielii sensibile
-iluminează și curăță tenul, atunci când este folosit cu regularitate
Deși folosit de nativii din Chile de foarte mulți ani, uleiul de rosa mosqueta a fost adus în atenția publicului general destul de recent, primele 3 studii științifice care au evidențiat proprietățile regenerative ale acestuia, având loc în jurul anilor 80. Primul, cel de la Universitatea din Santiago, Chile, din anul 1978, a evidențiat rezultate remarcabile chiar și pe cicatrici mai vechi de 20 de ani, dar și pe arsuri, grefe de piele, pete maro și piele foarte uscată. Al doilea dintre ele, din 1983, efectuat pe un grup de 180 de indivizi cu diverse arsuri și cicatrici, a arâtat că folosirea frecventă a uleiului pe zonele expuse (2 ori pe zi), reduce semnificativ urmele la cele mai grave arsuri și cicatrici, iar cele mai ușoare chiar dispar în totalitate. În 1988, a fost testat pe un grup de femei cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, care aveau o piele îmbătrânită prematur, cu pete de la expunerea exagerată la soare. După 4 luni, pielea avea un aspect mult mai proaspăt, ridurile erau diminuate, iar petele reduse semnificativ.
Părerea mea
Recent am început să folosesc și eu acest ulei pentru față și pot spune că am un ten mai luminos, hidratat, dar mai ales mai curat, în sensul că mi s-au redus semnificativ urmele lăsate de coșuri mai vechi. Îl folosesc seara și dimineața, după ce mă spăl pe față cu o spumă demachiantă și îmi propun să continui așa cel puțin 4 luni. Dacă voi fi foarte mulțumită de rezultate, îl voi testa alte 4 luni și pe zonele cu vergeturi.
Dacă vi se pare neplăcut să aplicați ulei direct pe piele, puteți să amestecați câteva picături în crema uzuală de față. Totuși, țineți cont că rosa mosqueta este un ulei care se absoarbe repede în piele și nu lasă senzația de ten încărcat, plus că nu are un miros intens sau neplăcut, așa cum se întâmplă cu alte uleiuri naturale, presate la rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu