luni, 19 august 2013

Gălbenelele - flori vindecătoare

Gălbenelele (Calendula officinalis), cunoscute sub diverse denumiri populare(crăițe, filimică, căldărușe) sunt flori native din zona Mediteranei, vestul Europei și sud-vestul Asiei, astăzi fiind cultivate în toată lumea, fiind extrem de apreciate pentru calitățile lor.
 

Culoarea lor poate varia de la un galben aprins până la portocaliu si în Roma Antică erau considerate un simbol al bucuriei și fericirii. Înfloresc o perioadă lungă de timp, din timpul verii și până la sfârșitul lui octombrie.
Denumirea de Calendula le-a fost dată de către romani, care au observat că aceaste plante înfloreau în prima zi a fiecărei luni (lat. calends).


Proprietăți chimice
Din punct de vedere chimic, gălbenelele conțin:
  • saponozide triterpenice având la bază derivați ai acidului glucuronil oleanolic: carotinoide dintre care licopina, a și (3-caroten, neolicopina A, rubixantina, luteina, xantofila, violaxantina, flavoxantina, crizantemaxantina etc, precum și unele poliine;
  •  flavonoizi și glicozizi flavonici: izoramnetin-3-ramnoglicozizi, rutinozizi și derivați ai cvercetolului;
  • ulei volatil (cea 0,02%), substanțe amare cu structura nedefinită,
  • esteri colesterinici ai acizilor lauric, miristic, palmitic și margaric; 
  • acid malic și substanțe proteice
  • Vitamina C
(sursă: Wikipedia)

Utilizări

Sunt extrem de apreciate în industria cosmetică, deoarece gălbenelele reprezintă un aliat de nădejde al pielii iritate, sensibile, predispusă la eczeme. Totodată, sunt recunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare și se recomandă cu succes pentru tratarea pișcăturilor de insecte, arsurilor și a zonelor tumefiate.

Gălbenele au fost și sunt utilizate și în gastronomie. Cu ajutorul florilor se pot colora brânzeturile și alte mâncăruri, dar pot reprezenta un adaos reușit și în salate. Chiar sunt considerate o variantă foarte bună pentru șofran, un condiment alimentar mult mai scump și mai rar.

De gălbenele și proprietățile terapeutice ale acestora, ne putem bucura sub diverse forme: infuzie, decoct, ceaiuri (pentru tratamente sistemice) comprese, spălături, tincturi, sub formă de unguent sau macerate uleioase (pentru tratamente locale).

Efecte farmaceutice
Uleiul de gălbenele este folosit pentru tratarea rănilor, a inflamațiilor și ca agent antitumoral.
Studiile farmaceutice in vitro, sugerează că extractul de gălbenele are proprietăți antivirale, antigenotoxice și antiinflamatoare.În homeopatie, tinctura de gălbenele este întrebuințată pentru tratarea acneei și ameliorarea țesuturilor iritate. O altă eficiență demonstrată a gălbenelelor este cea de tratare a durerilor abdominale și a constipației.
Un extract apos al Calendula officinalis, obținut printr-o nouă metodă de extracție, a demonstrat in vitro activități antitumorale și proprietăți imunomodulatoare, iar experimentele pe șoareci au arâtat acțiuni antitumorale. (sursă Wikipedia)

Ceaiul de gălbenele este utilizat îndeosebi pentru tratamente interne, dar și spălături externe (pentru sănătatea aparatului genital feminin). Este recomandat consumul de ceai de gălbenele (cam 3 căni pe zi) pentru îmbunătățirea digestei și ameliorarea durerilor abdominale și menstruale, dar și pentru efectele benefice generale asupra organismului.

Gălbenelele nu sunt recomandate femeilor însărcinate și care alăptează!

Sub formă de unguent (realizat din extract de gălbenele), gălbenelele s-au dovedit a fi eficiente în tratarea:
  • eczemelor
  • conjunctivitei
  • mușcăturilor și înțepăturilor de insecte
  • infecții ale pielii
  • arsuri de orice fel, inclusiv solare
  • urticariei
  • iritațiilor de scutec


Din toate motivele de mai sus, gălbenelele sunt printre preferatele mele și ingredient de bază în cosmetica homemade. Mă bucur de eficiența unguentului de gălbenele și cătină, Prietenul meu și oriunde plec, mai ales cu Sofia, îl am cu mine în geantă. Testat pe propria piele, dar și pe a Sofiei, s-a dovedit chiar un prieten de nădejde pentru ameliorarea rapidă și tratarea înțepăturilor de țânțari, viespi (am avut ”norocul” de a fi mușcată de o viespe recent), iritațiilor cauzate de căldură și transpirație (cazul Sofiei), iritațiilor de după epilare și arsurilor solare (aici, e cazul meu :)).

Și ca mulțumirea mea să fie deplină, am avut feedback excelent de la toate persoanele care l-au folosit! :)










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu