luni, 25 februarie 2013

Uleiurile esențiale și beneficiile acestora


 


Uleiurile esențiale sunt lichide obținute de obicei prin distilarea (prin aburi sau apă) elementelor componente ale unei plante (frunze, flori, coajă, rădăcină, etc.). Deși se numesc ”uleiuri esențiale”, senzația pe care acestea o lasă, nu este deloc una uleioasă. De obicei, culoarea acestora este clară, deși unele uleiuri precum cel de patchouli sau portocală au o culoare maronie sau galbenă.

Uleiurile esențiale reprezintă adevărata esență a plantei din care sunt derivate. Acestea sunt deosebit de concentrate și sunt utilizate în cantități foarte mici.

Componentele chimice și aroma uleiurilor esențiale au beneficii terapeutice fizice și psihice importante și de aceea sunt întrebuințate atât în aromaterapie cât și în scop curativ.

Datorită faptului că sunt foarte concentrate, uleiurile esențiale nu pot fi folosite ca atare pe piele și sunt diluate în uleiuri vegetale de bază precum cel de migdale, susan, sâmburi de struguri, etc. Prin inhalare, moleculele uleiurilor esențiale pătrund direct în plămâni și în sânge, putând avea un efect benefic asupra organismului. Totuși, o documentare atentă este recomandată înaintea folosirii uleiurilor esențiale în scop medicinal, pentru a evita astfel posibile efecte adverse în urma întrebuințării necorespunzătoare a acestora.

Uleiurile esențiale comercializate prezintă diferențe mari în ceea ce privește calitatea și prețul acestora . Diferența majoră dintre uleiuri vine în  în primul rând din concentrația uleiului esențial pur, nu puține fiind companiile care diluează considerabil uleiurile esențiale și astfel diminuează si calitatea produsului finit. Unele uleiuri sunt mai scumpe și datorită rarității plantei, locului în care este cultivată și modalității de cultivare (uleiuri esențiale provenite din culturi organice sau culturi în care se folosesc și insecticide și alte chimicale).

Uleiurile esențiale reprezintă o parte foarte importantă din domeniul cosmeticii, fiind folosite  în primul rând pentru proprietățile terapeutice asupra pielii, dar și pentru conservarea produselor cosmetice și pentru parfumarea naturală a acestora.

Uleiurile esențiale și beneficiile lor asupra pielii

Vă voi da mai jos o listă cu beneficiile anumitor uleiuri esențiale , dar luați în considerare că voi menționa doar beneficiile asupra pielii, astfel:
  • antirid, antiage: cistus ladanifer (cistus ladaniferus), lemn de trandafir (aniba rosaeodora), morcov sălbatic (daucus carota)
  • antiinflamator: dafin (laurus nobilis), mușețel roman (anthemis nobilis), smirnă (cominphora myrrha)
  • astringent: mentă (mentha arvensis), mirt verde (myrtus communis), palmarosa (cymbopogon martinii), rozmarin (rosmarinus officinalis)
  • calmant: lavandă (lavandula angustifolia), mușețel roman (anthemis nobilis)
  • cicatrizant: cistus ladanifer (cistus ladaniferus), Frankincense (boswellia carterii), lavandă (lavandula angustifolia), patchouli (pogostemom cablin), salvie (salvia officinalis), smirnă (commiphora myrrha)
  • circulator: cedru de Atlas (cedrus atlantica), cedru de Virginia (juniperus virginiana), chiparos (cupressus sempervirenes), lemongrass (cymbopogon flexuosus), nard (nardostachys jatamansi), patchouli (pogostemom cablin), pin silvestru (pinus sylvestris), piper negru (piper nigrum), santal Amyris (amyris balsamifera)
  • purifiant: bergamotă (citrus bergamia), cajeput (melaleuca leucadentron), cimbru (thymus vulgaris), dafin (laurus nobilis), lămâie verde (citrus aurantifolia), oregano (origanum vulgare), ravintsara (cinnamomum camphora), rozmarin (rosmarinus officinalis), salvie (salvia officinalis), tea tree (melaleuca alternifolia)
  • refermizant: grapefruit (citrus paradisi), lemn de trandafir (aniba rosaeodora)
  • regenerant: lemn de trandafir (aniba rosaeodora), morcov sălbatic (daucus carota), lemn de santal (santalum album), patchouli (pogostemom cablin), petitgrain (bigaradier citrus aurantium)
Recomandări de uleiuri esențiale în funcție de problemele pielii
  • piele acneică: cajeput, cimbru, dafin, Frankincense, lavandă,mandarină verde (citrus reticulata), niaouli (melaleuca quinquernevia), petitgrain, rozmarin, tea tree
  • cearcăne: fenicul dulce (foeniculum vulgare)
  • celulită: cedru de Atlas, cedru de Virginia, fenicul dulce, grapfruit, lemongrass, piper negru, scorțișoară (cinnamomum zeylanicum)
  • cuperoză, rozacee: chiparos, cistus ladanifer, mușețel roman
  • dermatite, eczeme: cistus ladanifer, lavandă, lemn de trandafir, mușețel roman, niaouli, palmarosa, salvie, smirnă, tea tree
  • pigmentații: morcov sălbatic
  • psoriazis: lavandă, lemn de santal, nard, smirnă
  • vergeturi: immortelle (helychrisum italicum),neroli, patchouli, mandarină, geranium
  • ten uscat: neroli, palmarosa
  • ten gras: bergamotă, dafin, fenicul dulce, grapefruit, lămâie verde, lavandă, litsea cubeba (litsea cubeba), mirt verde, petitgrain, rozmarin, tea tree
  • ten mixt: bergamotă, lavandă, petigrain, rozmarin
  • ten matur: cistus ladanifer, Frankincense, lemn de trandafir, morcov sălbatic, neroli
Despre uleiurile esențiale sunt multe lucruri de spus, dar sper că informațiile de bază de mai sus vă sunt de ajutor și veți putea alege mai ușor acum ce ulei să întrebuințați fie într-o cremă handmade, fie într-un aromat ulei de corp sau de masaj!

See u later, aligator! :)




miercuri, 20 februarie 2013

Pentru viitoarele mămici - răsfățuri speciale pentru piele

Așa cum le-am promis viitoarelor mămici din grupul meu de prietene dragi (vă știți voi, burtici! :p), astăzi vom vorbi despre îngrijirea specială a pielii în perioada sarcinii și cum putem îmbunătăți aspectul și elasticitatea acesteia.

 În ultimele luni înainte de naștere, am început să mă documentez serios în legătură cu transformările prin care treceam și cum reacționa organismul meu la ele și implicit, efectele surplusului de kilograme asupra fermității pielii mele . Deși informațiile de bază le-am adunat așa cum am putut din mediul online, nu am știut la momentul respectiv care ar fi varianta cea mai bună pentru a-mi proteja pielea de eventualele vergeturi. Eh, timpul a trecut, eu am învațat destule de atunci, măcar pentru a le sfătui pe alte viitoare mămici, căci eu m-am trezit cam târziu să ma răsfăț! :)

Pe perioada sarcinii, straturile de colagen de sub piele se rup, iar prin vindecarea acestora se formează țesutul cicatricial, adică vergeturile. Această explicație mi se pare cea mai relevantă: exact așa arată vergeturile, ca niște mici cicatrici. După cum știm cu toții, cicatricile nu dispar, ci pot fi cel mult atenuate. De aceea, ”paza bună...ne scapă de vergeturi!” :)

Cauzele apariției vergeturilor
 
Apariția vergeturilor depinde de unul sau mai mulți factori:
  • factorul genetic (dacă nu sunteți predispuse la vergeturi, este foarte probabil nici să nu faceți)
  • lichid amniotic în exces, sarcina multiplă sau greutatea mare a bebelușului (toți acești factori presupun kilograme în plus și automat, o piele întinsă și mai mult)
  • creșterea bruscă în greutate, mai ales în ultimele luni de sarcină
  • hidratarea insuficientă a pielii
  • alimentația incorectă din timpul sarcinii
Prevenirea vergeturilor

Pentru a preveni vergeturile, foarte important este să aveți grijă de voi din interior către exterior:
  • beți cât mai multă apă plată minerală! (hidratarea corectă e primul pas spre o piele frumoasă)
  • mâncați sănătos, în porții mici și dese, fără a exagera cu dulciurile (știu că pe sarcină ne facem toate poftele, dar un anumit control este necesar)
  • mâncați multe fructe și legume, mai ales cele bogate în vitamina C și E (pătrunjelul e bogat în vitamina C, iar varza în vitamina E)
  • ”hrăniți” pielea din exterior cu unturi și uleiuri de corp naturale, neprocesate și fără parfumuri sintetice
În ceea ce privește cele mai bune unturi și uleiuri pentru corp, eu am selectat ceea ce consider a fi cele mai eficente variante de prevenire a vergeturilor:
  • unturile de cacao și shea (karite)
  • uleiurile de argan și rosa mosqueta
Untul de cacao (theobroma cacao)



- stimulează sinteza de colagen
- are puternice proprietăți antioxidante
- este un foarte bun emolient, recomandat mai ales pentru piele uscată și iritată
- îmbunătățește flexibiliatea pielii
- are un conținut bogat de vitamina E
- recomandat în sarcină, pentru prevenirea vergeturilor
- previne dehidratarea cutanată prin pelicula fină pe care o lasă la nivelul pielii
- are un efect reparator asupra pielii, datorită fitosterolilor pe care îi conține
- hrănește țesuturile cutanate
- oferă pielii un aspect mătăsos și strălucitor

În forma sa brută, nerafinată, are o culoare maronie și o aromă intensă de ciocolată, pe când în forma rafinată, dezodorizat și decolorat, untul de cacao se prezintă ca o masă solidă de culoare gălbuie, cu o aromă plăcută și subtilă de ciocolată (întrebuințat mai ales în cosmetică).

Deoarece devine lichid la 35 C, untul de cacao poate fi aplicat direct pe piele, deoarece în contact cu aceasta se topește și poate fi distribuit uniform. Vă recomand să îl întrebuințați pe pielea umedă, pentru a fi absorbit mai ușor și pentru o hidratare mai intensă (Dacă veți fi tentate să îl mâncați, vă recomand eu o rețetă de bomboane de ciocolată delicioase! :))

Stiai că? ...
 1. Arborele de cacao datează cam din anul 1000 a.c. și era întâlnit cu precădere în bazinul Amazonului, America centrală, Mexic,dar și zonele ecuatoriale.

 2. Aztecii și maiașii au fost civilizațiile care s-au folosit cel mai mult de beneficiile arborelui de cacao. Aceștia considerau că boaba de cacao este un dar de la zei și chiar foloseau aceste boabe ca monedă de schimb.

3. În trecut, untul de cacao reprezenta răsfățul celor bogați, ai nobililor și familiilor regale. Untul de cacao a fost folosit ca unt de masaj abia în anul 1828, când omul de știință Conrad von Houten a inventat presa de cacao.

Untul de shea (butyrosperum parkii)



- conține vitaminele E și F
- foarte util în tratarea arsurilor solare (untul de shea are un factor de protecție solară în jur de 6)
- stimulează sinteza de colagen
- este un recunoscut antiinflamator, decongestionant și antibacterian
- este un foarte bun hidratant pentru piele
- stimulează refacerea pielii afectată de dermatită, eczeme, cicatrici
- ajută vindecarea pielii iritate, pielii dure și crăpate
- recomandat pentru prevenirea și tratarea vergeturilor
- folosit frecvent în tratamentele capilare, mai ales pentru părul uscat și vopsit

Poate fi aplicat direct pe piele (devine lichid la 35 C) și masat până la absorbție. Are un miros vegetal și o culoare crem - gălbuie și se găsește  în comerț atât rafinat cât și nerafinat. Nu cred că mai e nevoie să precizez, dar toate proprietățile sale sunt valabile integral în starea sa pură, nerafinată.

Stiai că?...
1. Informațiile despre untul de shea ( sau untul de karite) datează încă din anul 50 a.c., fiind menționat în documentele egiptene. Comerțul cu untul de shea nu a fost limitat doar la spațiul african, încă de prin anii 1700 fiind comercializat pe piețele europene și braziliene.

2. Copacii de karite cresc în sălbăticie, nu pot fi cultivați și ajung la maturitate în aproximativ 50 de ani. Acești copaci pot atinge o durată de viață de până la 300 de ani.

Uleiul de argan (argania spinosa kernel oil)



- este considerat un ulei prețios, cu proprietăți remarcabile
- conține 80% acizi grași nesaturați, fiiind astfel  mai rezistent la oxidare decât uleiul de masline
- este un ulei antiîmbătrânire recunoscut, este regenerant și nutritiv
- este refermizant, antioxidant și regenerant
- folosit în tratarea eczmelor și psoriazisului
- recomandat în prevenirea vergeturilor și chiar tratarea cicatricilor provocate de acnee
- extrem de bogat în vitamina E
- recomandat în special pielii deshidratate, mature
- un excelent ulei antirid prin restaurarea stratului hidro-lipidic al pielii
- ajută la vindecarea pielii afectată de arsuri solare
- are o culoare galben-aurie și un miros specific vegetal

Uleiul poate fi aplicat direct pe față și corp, dar datorită faptului că e un ulei prețios (și scump!) este recomandată întrebuințarea sa în combinație cu alte uleiuri și/sau unturi.

Stiai că?...
1. Uleiul de argan este supranumit ”aurul Marocului” și timp de secole berberii au folosit acest ulei la gătit, în scop farmaceutic și cosmetic.

2. Copacul de argan se află sub protecția UNESCO, fiind unul dintre cele mai scumpe și rare uleiuri din lume. Deși copacii de argan acopereau în trecut o zonă largă în nordul Africii, acum se întâlnesc doar într-o mică rezervație din Maroc, motiv pentru care aceasta a fost declarată zonă protejată.

3. Copacul de argan rezistă la perioade mari de secetă și poate trăi până la 200 de ani.

Uleiul de rosa mosqueta (rosa moschata seed oil)


- un excelent ulei antirid și puternic regenerant
- este foarte bogat în acizi grași esențiali care ajută la vindecarea cicatricilor
- îmbunătățește aspectul pielii, conferindu-i luminozitate
- atenuează ridurile și vergeturile
- ameliorează pigmentările și pielea afectată de eczeme și psoriazis
- ajută la vindecarea pielii expuse în exces la soare
- este un ulei hidratant și emolient
- previne deshidratarea pielii și o tonifică
- asigură fermitatea pielii și menține elasticitatea acesteia
- nu este recomandat tenului cu tendințe acneice
- este asemănător uleiului de măceșe de la noi, dar diferă prin concentrația elementelor din semințe


Are o culoare portocalie și un miros specific. Uleiul de rosa mosqueta este un ulei delicat, care odată deschis trebuie păstrat la frigider.

Stiai că?...
 Proprietățile unice ale uleiului de rosa mosqueta au fost prima dată descoperite de un grup de cercetători de la Facultatea de Chimie și Farmacologie Conception, o facultate de prestigiu din Chile. Aceștia au încheiat în 1983 un studiu de 2 ani, în cadrul căruia au aplicat acest ulei unui număr de 180 de pacienți cu arsuri și cicatrici, cât și unui grup de persoane suferinde de îmbătrânire prematură. Rezultatele au fost remarcabile, cicatricile fiind vizibil atenuate, pielea recăpătându-și culoarea și tonusul natural.

După ce v-am prezentat aceste unturi și uleiuri minunate, vă propun o rețetă simplă de unt de corp.

Aveți nevoie pentru 100 ml produs finit de:
  • 30 gr unt de cacao, 
  • 30 gr unt de shea,
  • 30 ml ulei de cocos
  • 10 ml ulei de argan sau rosa mosqueta
Cantitățile pot ajustate în funcție de consistența mai mult sau mai puțin cremoasă pe care doriți să o obțineți.

Preparare:
- unturile și uleiul de cocos se încălzesc intr-un vas termorezistent pe baie de aburi (la bain marie) până când se topesc (atenție să nu încălziți prea tare conținutul!)
- lăsați preparatul să se răcească ușor, apoi adăugați uleiul și amestecați
- opțional, se pot adăuga câteva picături de vitamina E pentru o conservare mai îndelungată
- lăsați untul la frigider până a doua zi când îl puteți aplica pe piele

Enjoy! :)








duminică, 17 februarie 2013

O viață mai sănătoasă - un proces de autoeducare

Articolul de astăzi reprezintă mai mult o sinteză a tuturor informațiilor pe care le-am acumulat din momentul în care am devenit conștientă că pentru a trăi sănătos trebuie să decidem singuri ce este benefic pentru noi și nu să lăsăm această decizie pe seama marilor producători comerciali, fie ei din domeniul farmaceutic,alimentar sau cosmetic.
Nu voi putea epuiza acest subiect într-o singură postare, dar voi încerca în linii mari să vă vorbesc despre câteva lucruri pe care le putem face fiecare ca să ne îmbunătățim treptat stilul de viață, obiceiurile alimentare, aspectul fizic și starea interioară.

Alegeri alimentare corecte

Am ales sa vorbesc în primul rând despre alegerile alimentare făcute, deoarece am simțit pe propria piele ce înseamnă să devii conștient de propria sănătate prin prisma alimentației. În afirmația ”ești ceea ce mănânci”, se ascunde un mare adevăr: hrana zilnică este cea care dictează în mare măsură cât de energici și apți de muncă, cât de irascibili și agitați, cât de odihniți și binedispuși și într-un final cât de sănătoși suntem.

O să vă prezint mai jos o listă de sugestii de care eu țin cont atunci când fac cumpărături:
  • în primul rând, citiți etichetele produselor - primul pas spre schimbare este să ne pese de ceea ce mâncăm
  • cumpărați produse cu termenul de valabilitate cel mai scurt, deoarece de multe ori acest lucru înseamnă mai puțini conservanți chimici
  • evitați mai ales semipreparatele și conservele - abundă în tot felul de aditivi, coloranți, potențiatori de aromă,conservanți, etc.
  • cumpărați pe cât posibil legume și fructe de sezon, produse în țară
  • vă sfătuiesc să faceți cumpărături din piață, deoarece astfel cresc șansele de a lua produse autohtone, cât mai puțin prelucrate (e adevărat că e nevoie de ceva timp pentru a distinge producătorii de intermediari, dar în timp veți face diferența)
  • cumpărați pește de dimensiuni mici (asimilează mai puțin mercur din apele poluate), eventual pescuit din Dunăre
  • carnea și ouăle ar fi bine să le luați de la o persoană pe care o cunoașteți și în care aveți încredere. Dacă vă cumpărați carnea din supermarket, atunci vă recomand să cumpărați cât mai rar (e cunoscut deja faptul că animalele din fermele industriale sunt injectate cu tot felul de hormoni de creștere, hormoni ce ajung într-un final în organismul nostru)
  • mâncați cel puțin o salată pe zi și beți sucuri naturale din fructe și legume!
  • eu aș recomanda excluderea zahărului alb din alimentație în proporție de 90% (voi dedica o postare acestui subiect) și înlocuirea acestuia cu melasa (bogat în minerale și vitamina B)
  • renunțati definitiv la băuturile din comerț, fie ele acidulate sau așa zise naturale (cresc considerabil riscul de diabet și obezitate datorită conținutului ridicat de zahăr)
  • evitați produsele ”light” (deși au mai puține calorii,sunt îndulcite cu îndulcitori artificiali periculoși, printre care și controversatul aspartam -conexiuni cu depresia, durerile de cap, cancerul)
  • renunțati la ”gusturile” pentru mâncăruri tip ”delikat” (conțin monoglutamat de sodiu)
  • pentru o digestie ușoară și un plus de energie, mâncați cât mai simplu, nu combinați multe grupe alimentare la o singură masă (adică de preferat e să mâncați o salată doar cu brânză/carne/ouă și fără pâine)
  • mâncați cât mai multe leguminoase (fasole, năut, mazăre, linte - aport considerabil de proteine, fibre, săruri minerale, vitamine)
  • asigurați-vă că mâncați cât mai des alimente neprocesate (legume, fructe, nuci, semințe, etc.) care asigură un maximum de nutrienți
  • gătiți la cuptor, pe grătar sau cel mai bine la aburi (știm toți că e bine să evităm mancărurile prăjite)
  • beți multă apă plată minerală (apa este sursa vieții, asigură buna funcționare a întregului organism) și chiar începeți ziua cu un pahar de apă pe stomacul gol. Astfel, vă veți îmbunătăți digestia și vă veți energiza
  • înlocuiți făina albă cu făină integrală ( făina albă îngreunează digestia și crește riscul de obezitate)
  • folosiți  cât mai des în alimentație uleiul de măsline extravirgin (beneficiile sale, aici)
  • consumați cât mai puțin lapte de vacă (după vârsta de 3-4 ani ne pierdem enzimele care pot digera laptele, efortul depus de organism pentru a-l digera fiind foarte mare) și dacă nu vreți să renunțați la lapte, beți lapte de capră (cel mai apropiat ca structură de laptele matern) sau lapte vegetal (de migdale, soia, cocos, etc.). Luați aminte că pentru un somn ușor se recomandă un pahar de lapte cald tocmai din considerentul că pentru digerarea acestuia organismul face mari eforturi și de aici și senzația de somn! ( într-o postare viitoare, vă voi învăța metode simple de preparare ale laptelui vegetal în casă)
  • renunțați la paine - pâinea, dacă nu e făcută în casă preponderent din făină integrală, nu face decât să îngreuneze digestia, să dea senzația de balonare, să crească riscul de diabet și obezitate.
Acestea sunt câteva din lucrurile care mi-au venit acum în minte. Tot ce am scris mai sus, sunt lucruri de care țin și eu cont și pe care le-am aplicat treptat, până când au devenit un mod de viață. Dintr-o dependentă de dulciuri, pot să zic că acum simt mult mai rar nevoia de dulce și mă satur cu cantități mult mai mici. Cert e că nu imi refuz nicio poftă, dar mănânc mai rar alimente care știu ca nu au niciun aport nutritiv, ba chiar dăunează pe termen lung.

Alte sfaturi pe care vi le pot da:
  • faceți sport (mai ales pentru starea psihică de bine pe care ne-o asigură mișcarea), mai ales în aer liber
  • cumpărați cosmetice de calitate, cu cât mai multe ingrediente organice sau faceți-vă acasă cosmetice simple, adaptate pielii voastre (îmi propun să vă dau câteva sugestii într-o postare pe acest subiect)
  • nu vă tratați după ureche și nu luați medicamente puternice la cele mai mici simptome (homeopatia reprezintă o variantă de luat în seamă, mai ales cand nu aveți probleme grave)
  • faceți-vă timp pentru lucruri care vă fac plăcere, dormiți bine și încercați să vă enervați cât mai puțin
Știu că timpul e scurt, că suntem ocupați, că e mai important să facem bani ca să avem cu ce trăi, dar uneori e bine sa ne oprim un pic și să ne intrebăm: Ce rost au toate astea dacă nu apucăm să ne și bucurăm de sănătatea noastră, de timpul nostru, de energia noastră?...răspunsul vă aparține.


miercuri, 13 februarie 2013

Conservanții utilizați în produsele cosmetice organice

Înainte de a discuta despre tipurile de conservanți din cosmetice, este necesar să stabilim diferențele între cosmeticele clasice și cosmeticele certificate organic.

În acest sens, eu vă propun mai întâi o scurtă descriere a termenilor ”bio”, ”organic” și ”natural”, deoarece știu că multe persoane încă nu cunosc bine diferențele dintre aceste etichete ( până nu demult eram și eu una dintre acele persoane derutate de atâtea denumiri).
 

Termenii ”bio” și ”organic” sunt sinonimi și se referă la acele ingrediente obținute din culturi nemodificate genetic, asupra cărora nu s-au folosit fertilizatori chimici și pesticide.

Ca un produs cosmetic să fie certificat bio/organic (numai de către organismele competente) este necesar să conțină minim 95% ingrediente naturale, iar minim 20% din totalul ingredientelor procesate fizic trebuie să fie obținute din culturi organice. Ingredientele sintetice pot fi folosite, doar dacă sunt aprobate de organismele de certificare și se supun așa numitei ”chimii verzi”.

Termenul ”natural” în cosmetică înseamnă acele produse obținute din ingrediente naturale precum cele de proveniență vegetală și minerală, dar atenție, acest lucru nu presupune că respectivele culturi nu au fost tratate cu fertilizatori chimici și alte substanțe nocive. De asemenea, un produs etichetat ca fiind natural poate conține conservanți, emulsifianți și alți aditivi sintetici, iar metodele de obținere a ingredientelor presupun de cele mai multe ori prezența solvenților chimici (ca exemplu, unele produse din magazinele de tip plafar, care deși sunt naturale, conțin parabeni).

Absolut toate cosmeticele fie ele din comerț sau făcute de noi în casă, necesită o formă de conservare.  Altfel, termenul de valabilitate ar fi foarte scurt, de doar câteva zile. Gândiți-vă la mâncarea pe care o pregătiți în casă și care deși o păstrați la frigider, tot se strică în termen de maxim o săptămână! Orice produs care conține apă se va altera mai devreme sau mai târziu, deoarece apa este mediul cel mai propice pentru dezvoltarea vieții în orice formă a sa și aici includem în primul rând bacteriile, fungii, mucegaiul, etc.

Dacă de produsele uzuale din comerț ne-am lămurit în articolul de aici ce ingrediente sintetice conțin, despre cele organice și metodele lor de conservare vom discuta în postarea de față. Trebuie precizat că produsele organice pot fi realizate exclusiv pe bază de uleiuri și unturi sau printr-un amestec de uleiuri, unturi și apă.

În cazul cosmeticelor organice care nu conțin apă, termenul de valabilitate va fi mai lung, iar acestea nu vor avea nevoie de conservanți, ci doar de antioxidanți pentru a împiedica uleiurile să râncezească. Cel mai eficient antioxidant natural derivant din plante este vitamina E, dar tot cu efect antioxidant poate fi întrebuințat și extractul de rozmarin. Cel mai probabil, aceștia vor fi antioxidanții pe care îi veți regăsi în lista de ingrediente a produselor certificate organic (precum unturile de corp, uleiurile de masaj, uleiurile pentru ten, etc.) sau a produselor care folosesc parțial ingrediente organice.

Dacă vorbim de cosmeticele organice pe bază de apă sau care conțin apă într-o cantitate oricât de mică, lucrurile se complică puțin deoarece se pare că niciun conservant 100% natural nu poate proteja produsul finit de toate microorganismele ce îl pot contamina, periclitându-i astfel termenul de valabilitate și mai grav, periclitând sănătatea consumatorului. Cu toate acestea, se pare că extractul din sâmburi de grapefruit, extractul din coajă de plop, tinctura de propolis si anumite uleiuri esențiale folosite individual sau în combinație, pot asigura o conservare a produsului organic de până la 12 luni la raft și maxim 6 luni de la deschidere, cu condiția să fie păstrat în loc uscat și rece, ferit de lumina solară. Sunt încă multe variante de exploatat când vine vorba de resursele naturii, așa că e posibil să apară și alte posibilități naturale de conservare a cosmeticelor organice.

La dispoziția producătorilor de cosmetice organice se află și alți conservanți derivați din ingrediente naturale care pot fi folosiți în preparatele acestora, dar unele organisme de certificare îi aprobă, altele nu. Din rândul acestor conservanți, amintim: Potassium Sorbate (sarea de potasiu a acidului sorbic ce se regăsește în mod natural în natură/ nu este 100% eficient de unul singur) și Leucidal (ferment filtrat din rădăcină de ridiche).

Fiindcă resursele naturale de conservare nu par a fi mereu eficiente, organismele de certificare competente permit utilizarea într-o anumită limită și a următorilor conservanți sintetici:
  • Cosgrad (autorizat Ecocert)
  • Acidul benzoic și sărurile sale ( autorizat COSMOS)
  • Benzyl alcohol (autorizat COSMOS)
  • Acidul dehidroacetic și sărurile sale (autorizat COSMOS)
  • Acidul salicilic și sărurile sale ( autorizat COSMOS)
  • Acidul sorbic și sărurile sale (autorizat COSMOS)
De reținut că ingredientele din lista prezentată mai sus pot fi iritante pentru piele în anumite situații, însă reprezintă varianta cea mai puțin dăunătoare de conservare a produselor cosmetice din categoria conservanților sintetici.

În funcție de organismul de certificare care atestă că un produs este organic sau nu, lista de conservanți sintetici poate să mai fie completată și cu alte ingrediente. Cele mai importante organisme de certificare organică la nivel european sunt:
  • Soil Association (UK)
  • Ecocert (Franța)
  • Cosmebio (Franța)
  • BDIH (Germania)
  • Bioforum (Belgia)
  • ICEA (Italia)
  • Austria Bio Garantie
Fiecare organism de mai sus se ghidează după reguli proprii, așadar există diferențe de certificare de la un organism la altul, în sensul că unele ingrediente pot fi aprobate într-o țară, iar în alta nu.

Pentru a uniformiza pe plan european politica de certificare organică, a fost întocmit o listă de reguli și denumiri comune legate de cosmeticele naturale și/sau organice, dezvoltată prin colaborarea organismelor enumerate mai sus (cu excepția Austria Bio Garantie). Acest standard poartă numele de COSMOS STANDARD și forma sa finală a fost redactată în 2010. Se presupune că toate organismele europene se vor alinia regulilor impuse de COSMOS, iar în viitor nu vor mai exista confuzii de la o țară la alta în ceea ce privește metoda de certificare organică a produselor cosmetice.

Alte organisme de certificare din lume:
  • USDA (SUA)
  • Australian Certified Organic
  • Canada Organic
  • JAS (Japonia)
Sper că nu v-am zăpăcit și mai tare, dar am vrut să lămuresc câteva aspecte legate de produsele cosmetice organice și modul de certificare a acestora. Aș mai completa cu faptul că orice produs certificat organic de unul din organismele de mai sus, va fi un produs mai scump, dar și mult mai sigur de folosit. De asemenea, pot fi produse cosmetice organice care au doar ingredientele certificate individual ca fiind organice, fără ca produsul în ansamblul său să aibă această certificare. Acest aspect nu face acel produs mai puțin bun sau sigur.



sâmbătă, 9 februarie 2013

Și noi ce mai bem? :)

Și noi ce mai bem....sănătos și gustos la micul dejun?... Ce vă trecea prin minte? :)
Daca nu aveți nicio idee, vă fac eu câteva sugestii. Mai întâi, trebuie să vă spun că eu nu beau decât băuturi gustoase, nu pot sub nicio formă să fac un compromis de dragul sănătății și să beau și amestecuri mai puțin agreabile, deși am încercat de câteva ori. De câte ori s-a întâmplat asta, sincer vă spun că am regretat. Prietenii mei stiu ce despre ce vorbesc :).

Gata cu vorbăreala, iată lista mea de smoothie-uri delicioase (pt. 2 pahare):
  1. Smoothie cu sfeclă roșie
  2. Smoothie verde
  3. Smoothie tropical
  4. Smoothie măr și morcov
  5. Smoothie fructe de pădure

Smoothie cu sfeclă roșie
  • 2 sfecle roșii de dimensiuni medii
  • 6 portocale mari
  • 1 banană
Preparare: stoarceți portocalele, spălați și curățați sfeclele de coajă, apoi le tăiați cubulețe și împreună cu sucul de portocale și banana le puneți în blender. Blenduiți la viteza cea mai mare, până ce totul devine un amestec omogen! Beți cu pofta!


 

Smoothie verde
  • 6 portocale sau 6-8 mere
  • 1/2 avocado copt
  • 2 mâini spanac proaspăt (eu folosesc baby spanac)
Preparare: stoarceți portocalele, avocado îl tăiați cubulețe și adăugați toate ingredientele în blender. Apăsați ”pulse” sau viteza cea mai mare și obțineți un smoothie fin, în care vă garantez că veți simți doar gustul de portocale (și eu am rămas surprinsă când am baut prima dată).
 
 
Smoothie tropical
  • 6 portocale
  • 1/2 ananas
  • 1/2 banană
  • 1 mango
Preparare: Stoarceți portocalele, tăiați ananasul, mango și banana cubulețe și adăugați toate ingredientele în blender. Când compoziția e omogenă, gata și minunăția tropicală! Ce aș bea și eu unul acum...yummy!
 
 

Smoothie măr și morcov
  • 8 mere
  • 6 morcovi
  • 1/2 avocado copt
 
Preparare: Stoarceți merele și morcovii în storcătorul de fructe, tăiați avocado cubulețe și puneți toate ingredientele în blender la viteza maximă pănă la omogenizare.

 
 

Smoothie fructe de pădure
  • 150 gr afine
  • 150 gr zmeura
  • 300 ml lapte
  • 150 gr iaurt
  • 2 linguri miere
Preparare Toate ingredientele se adaugă în blender și se blenduiesc până la omogenizare. Afinele și zmeura pot fi și de la congelator și puse direct în blender, sau puteți să așteptați să se dezghețe. E foarte bun!
 

Într-un post viitor, vă voi vorbi și despre beneficiile pentru sănătate ale acestor smoothie incredibile. Pentru mine, un astfel de smoothie reprezintă micul dejun zilnic și niciodată nu mi-a fost foame mai devreme de 13 00, în contextul în care îmi incep ziua la 7 30 - 8 00.

P.S. : Pozele nu îmi aparțin, dar le-am ales astfel încât să corespundă perfect realității.
          Cantitățile sunt estimative.

See you next time! :)

vineri, 8 februarie 2013

Produsele cosmetice - ingrediente periculoase (2)

Înainte de a continua analiza ingredientelor cosmetice enumerate în postul anterior, vă voi da o listă cu branduri care promovează ingredientele sigure în produsele de igienă personală, cu mențiunea că aceste produse au prețuri mult mai ridicate decât produsele clasice din comerț.
Eu vă sugerez mărci pe care le cunosc, unele folosite, altele despre care am citit lucruri bune (mai ales pe lista de ingrediente) și pe care mi-aș dori sa le încerc pe viitor.

Vă recomand următoarele branduri(ordinea este aleatorie/ fără SLS, SLEA, parabeni, iritanți, etc.):
  1. URTEKRAM (șampoanele și gelurile de duș costă cam 34 lei online)
  2. WELEDA (șampoanele costă în jur de 30 lei online)
  3. DR ORGANIC (în Plafar Băneasa și farmacii șampoanele sunt în jur de 40 lei)
  4. SANTE NATURKOSMETIK (șampoane între 27 și 35 lei online)
  5. BIOEARTH (șampoanele costă între 38 și 57 lei online)
  6. DOUCE NATURE (săpunuri lichide, șampoane, încep de la 26 lei online)
  7. BORN TO BIO (gelurile de duș costă cam 27 lei online)
  8. ALVERDE ( raport preț/calitate bun, le găsiți în magazinele DM, prețuri între 10 -15 lei)
  9. COSMETIC PLANT ( au doar 2 șampoane care nu conțin SLS, în schimb conțin alte ingrediente cu potențial iritant/ prețul recomandat este de 13,5 lei)

Eu am încercat următoarele mărci: Urtekram, Weleda, Dr Organic, Alverde și Cosmetic Plant. În prezent, folosesc șamponulde la Dr Organic de care mă declar mulțumită. Nu sesizez diferențe de calitate prea mari între Urtekram, Dr Organic și Weleda, așa că prețul este factorul determinant.

Despre Alverde pot spune că au produse variate, adică și bune, și mai puțin bune, iar unele de a dreptul slabe calitativ (sunt subiectivă, deoarece mă refer strict la cum am interacționat eu cu respectivele produse). Pentru prețul competitiv și datorită faptului că nu conțin ingrediente iritante (cu excepția alcoolului care se regăsește în anumite cosmetice) eu aș zice că merită se le încercați și să aflați ce vi se potrivește.

Am lăsat la urmă produsele Cosmetic Plant, deoarece eu consider că încercarea lor de a scoate pe piață șampoane fără SLS nu merită atenția unui cumpărător interesat de produse fără ingrediente cu potențial alergen. Nu voi analiza lista lor de ingrediente, dar vă asigur că deși aceasta nu conține SLS conține cel puțin alte 3 ingrediente iritante. Nu mă credeți pe cuvânt, verificați produsele direct pe siteul lor ( fiecare produs este însoțit de lista cu ingrediente).

Șampoane, geluri de duș, loțiuni, creme, săpunuri și alte produse ale brandurilor de mai sus le puteți găsi fie în magazinele Plafar (cele de tip nou, din mall-uri), fie online. Online le veți găsi mai ieftine, dar trebuie avut în vedere că veți avea de plătit transportul.

Acestea fiind zise, propun să ne întoarcem la lista noastră "minunată". Iată și prima ”vedetă” a zilei:

Benzene/ Acid benzoic/ Benzyl Benzoate
  • este un solvent și conservant ce se regăsește în numeroase produse și este asociat cu alergiile și dermatitele de contact
  • în unele cazuri, a fost asociat cu probleme endocrine
Dybutyl Phthalate/ DBP (din categoria ftalați)
  • folosit predominant ca solvent în producția de lacuri de unghii, dar și în componența produselor din plastic (jucării, ambalaje, etc)
  • pătrunde profund în piele și sporește capacitatea altor chimicale de a cauza mutații genetice
  • interferează cu funcțiile hormonale, este considerat toxic pentru reproducere și poate cauza mutații la copiii nenăscuți
  • extrem de toxic pentru organismele din apă
  • se regăsește și în parfumurile folosite în unele cosmetice, deși nu apare listat (producătorii au dreptul de a nu dezvălui ingredientele folosite pentru parfumarea cosmeticelor)
  • Uniunea Europeană interzice folosirea DBP în cosmetice și jucării pentru copii (atenție la produsele importate din afara Uniunii, mai ales China)
Metil, Propil, Butil și Etil Parabenii
  • sunt conservanți sintetici, folosiți pentru păstrarea îndelungată a mâncărurilor, cosmeticelor, produselor de igienă personală și a produselor farmaceutice
  • au capacitatea de a ”imita” hormonii naturali ai organismului, provocând astfel disfuncții endocrine
  • imitând estrogenul din organism, contribuie indirect la creșterea riscului de cancer (expunerea îndelungată la cantități crescute de estrogen mărește considerabil riscul de cancer)
  • în analiza tumorilor cancerului de sân s-au descoperit parabeni, fără a putea concluziona totuși ca aceștia au produs tumorile respective
  • tot prin imitarea hormonilor naturali, parabenii sunt responsabili de pubertatea precoce atât la fete cât și la băieți (ce ziceți de menstruație la 8 ani sau chiar mai devreme?)
  • în studiile de laborator efectuate pe șoareci masculi, s-a constatat că parabenii pot duce și la scăderea cantității de materie seminală, fiind asociați indirect și cu infertilitatea
Simt nevoia să vă atrag atenția asupra unui lucru: parabenii se folosesc pentru conservarea tincturilor de plante și a produselor naturiste de tip Plafar! Nu toate evident, dar mi s-a întâmplat de 2 ori să gasesc pe lista de ingrediente parabeni. O dată, la cumpărarea unui banal sirop de tuse din plante, iar altă dată, când am cumpărat un sirop de ginseng. Așadar, atenție și la ce cumpărați din magazinele tip Plafar.


Dietanolamina (DEA) și Trietanolamina (TEA)
  • folosite în șampoane, geluri de duș, spume, etc. pentru reglarea PH-ului
  • deși izolate cele 2 substanțe nu sunt periculoase, prin asocierea cu alte chimicale din compoziția produsului, pot forma NDEA -substanță carcinogenă
Diazolidinil Urea, Imidazolidinil Urea și Formaldehida
  • toate aceste substanțe chimice se regăsesc în dezinfectanți, medicamente și numeroase produse cosmetice
  • iritanți puternici pentru nas, ochi și gât
  • usucă pielea și provoacă iritații sensibile la caldură și umezeală
  • Formaldehida ca ingredient de sine stătător, este interzisă în UE și Canada
Isopropanol/Isopropil Alcool
  • are un miros puternic, este incolor, fiind un compus chimic inflamabil
  • se regăsește în loțiunile aftershave, produsele de baie, farduri, produse pentru unghii, dar și pentru piele
  • puternic iritant pentru piele
Propilene glicol
  • lichid fără culoare și miros, dispersabil în apă
  • în cosmetice, acționează ca un emolient
  • poate provoca iritații ale pielii, totuși riscul este mai crescut la persoanele cu piele sensibilă
  • este un ingredient considerat relativ sigur
 Petrolatum (vaselină/parafină moale)
  • folosit în cosmetică pentru proprietățile sale emoliente
  • utilizarea în produsele de păr are ca efect obținerea unui păr stralucitor
  • poate fi contaminat cu PAH (polycyclic aromatic hydrocarbons), iar PAH este asociat cu cancerul
  • UE clasifică acest ingredient ca fiind carcinogen și restricționează folosirea sa în cosmetice
  • de asemenea, poate provoca alergii și iritații
Parfumuri și coloranți sintetici
  • se găsesc în aproape toate produsele cosmetice și de igienă personală, în alimente, în medicamente
  • parfumurile pot provoca numeroase reacții alergice, dureri de cap, amețeli, mancărimi, stări de vomă
  • unele parfumuri pot conține ftalați (vezi mai sus)
  • coloranții pot produce neurotoxicitate, hiperpigmentare, disfuncția organelor reproductive, mâncărimi, iritații
Concluzia celor prezentate mai sus vă aparține.