duminică, 17 februarie 2013

O viață mai sănătoasă - un proces de autoeducare

Articolul de astăzi reprezintă mai mult o sinteză a tuturor informațiilor pe care le-am acumulat din momentul în care am devenit conștientă că pentru a trăi sănătos trebuie să decidem singuri ce este benefic pentru noi și nu să lăsăm această decizie pe seama marilor producători comerciali, fie ei din domeniul farmaceutic,alimentar sau cosmetic.
Nu voi putea epuiza acest subiect într-o singură postare, dar voi încerca în linii mari să vă vorbesc despre câteva lucruri pe care le putem face fiecare ca să ne îmbunătățim treptat stilul de viață, obiceiurile alimentare, aspectul fizic și starea interioară.

Alegeri alimentare corecte

Am ales sa vorbesc în primul rând despre alegerile alimentare făcute, deoarece am simțit pe propria piele ce înseamnă să devii conștient de propria sănătate prin prisma alimentației. În afirmația ”ești ceea ce mănânci”, se ascunde un mare adevăr: hrana zilnică este cea care dictează în mare măsură cât de energici și apți de muncă, cât de irascibili și agitați, cât de odihniți și binedispuși și într-un final cât de sănătoși suntem.

O să vă prezint mai jos o listă de sugestii de care eu țin cont atunci când fac cumpărături:
  • în primul rând, citiți etichetele produselor - primul pas spre schimbare este să ne pese de ceea ce mâncăm
  • cumpărați produse cu termenul de valabilitate cel mai scurt, deoarece de multe ori acest lucru înseamnă mai puțini conservanți chimici
  • evitați mai ales semipreparatele și conservele - abundă în tot felul de aditivi, coloranți, potențiatori de aromă,conservanți, etc.
  • cumpărați pe cât posibil legume și fructe de sezon, produse în țară
  • vă sfătuiesc să faceți cumpărături din piață, deoarece astfel cresc șansele de a lua produse autohtone, cât mai puțin prelucrate (e adevărat că e nevoie de ceva timp pentru a distinge producătorii de intermediari, dar în timp veți face diferența)
  • cumpărați pește de dimensiuni mici (asimilează mai puțin mercur din apele poluate), eventual pescuit din Dunăre
  • carnea și ouăle ar fi bine să le luați de la o persoană pe care o cunoașteți și în care aveți încredere. Dacă vă cumpărați carnea din supermarket, atunci vă recomand să cumpărați cât mai rar (e cunoscut deja faptul că animalele din fermele industriale sunt injectate cu tot felul de hormoni de creștere, hormoni ce ajung într-un final în organismul nostru)
  • mâncați cel puțin o salată pe zi și beți sucuri naturale din fructe și legume!
  • eu aș recomanda excluderea zahărului alb din alimentație în proporție de 90% (voi dedica o postare acestui subiect) și înlocuirea acestuia cu melasa (bogat în minerale și vitamina B)
  • renunțati definitiv la băuturile din comerț, fie ele acidulate sau așa zise naturale (cresc considerabil riscul de diabet și obezitate datorită conținutului ridicat de zahăr)
  • evitați produsele ”light” (deși au mai puține calorii,sunt îndulcite cu îndulcitori artificiali periculoși, printre care și controversatul aspartam -conexiuni cu depresia, durerile de cap, cancerul)
  • renunțati la ”gusturile” pentru mâncăruri tip ”delikat” (conțin monoglutamat de sodiu)
  • pentru o digestie ușoară și un plus de energie, mâncați cât mai simplu, nu combinați multe grupe alimentare la o singură masă (adică de preferat e să mâncați o salată doar cu brânză/carne/ouă și fără pâine)
  • mâncați cât mai multe leguminoase (fasole, năut, mazăre, linte - aport considerabil de proteine, fibre, săruri minerale, vitamine)
  • asigurați-vă că mâncați cât mai des alimente neprocesate (legume, fructe, nuci, semințe, etc.) care asigură un maximum de nutrienți
  • gătiți la cuptor, pe grătar sau cel mai bine la aburi (știm toți că e bine să evităm mancărurile prăjite)
  • beți multă apă plată minerală (apa este sursa vieții, asigură buna funcționare a întregului organism) și chiar începeți ziua cu un pahar de apă pe stomacul gol. Astfel, vă veți îmbunătăți digestia și vă veți energiza
  • înlocuiți făina albă cu făină integrală ( făina albă îngreunează digestia și crește riscul de obezitate)
  • folosiți  cât mai des în alimentație uleiul de măsline extravirgin (beneficiile sale, aici)
  • consumați cât mai puțin lapte de vacă (după vârsta de 3-4 ani ne pierdem enzimele care pot digera laptele, efortul depus de organism pentru a-l digera fiind foarte mare) și dacă nu vreți să renunțați la lapte, beți lapte de capră (cel mai apropiat ca structură de laptele matern) sau lapte vegetal (de migdale, soia, cocos, etc.). Luați aminte că pentru un somn ușor se recomandă un pahar de lapte cald tocmai din considerentul că pentru digerarea acestuia organismul face mari eforturi și de aici și senzația de somn! ( într-o postare viitoare, vă voi învăța metode simple de preparare ale laptelui vegetal în casă)
  • renunțați la paine - pâinea, dacă nu e făcută în casă preponderent din făină integrală, nu face decât să îngreuneze digestia, să dea senzația de balonare, să crească riscul de diabet și obezitate.
Acestea sunt câteva din lucrurile care mi-au venit acum în minte. Tot ce am scris mai sus, sunt lucruri de care țin și eu cont și pe care le-am aplicat treptat, până când au devenit un mod de viață. Dintr-o dependentă de dulciuri, pot să zic că acum simt mult mai rar nevoia de dulce și mă satur cu cantități mult mai mici. Cert e că nu imi refuz nicio poftă, dar mănânc mai rar alimente care știu ca nu au niciun aport nutritiv, ba chiar dăunează pe termen lung.

Alte sfaturi pe care vi le pot da:
  • faceți sport (mai ales pentru starea psihică de bine pe care ne-o asigură mișcarea), mai ales în aer liber
  • cumpărați cosmetice de calitate, cu cât mai multe ingrediente organice sau faceți-vă acasă cosmetice simple, adaptate pielii voastre (îmi propun să vă dau câteva sugestii într-o postare pe acest subiect)
  • nu vă tratați după ureche și nu luați medicamente puternice la cele mai mici simptome (homeopatia reprezintă o variantă de luat în seamă, mai ales cand nu aveți probleme grave)
  • faceți-vă timp pentru lucruri care vă fac plăcere, dormiți bine și încercați să vă enervați cât mai puțin
Știu că timpul e scurt, că suntem ocupați, că e mai important să facem bani ca să avem cu ce trăi, dar uneori e bine sa ne oprim un pic și să ne intrebăm: Ce rost au toate astea dacă nu apucăm să ne și bucurăm de sănătatea noastră, de timpul nostru, de energia noastră?...răspunsul vă aparține.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu