marți, 5 februarie 2013

Uleiul de migdale dulci


Oh, da...uleiul meu preferat! Miroase subtil a migdale, se absoarbe ușor, potrivit oricărui tip de piele!

Haideti să aflăm în postarea de astăzi mai multe despre virtuțile sale și cum putem să îl utilizăm în viața de zi cu zi.

 

Uleiul de migdale dulci se obține prin presarea la rece a migdalelor (Prunus amygdalus), metodă ce conservă toate proprietățile nutritive ale acestuia, fiind excelent pentru întrebuințarea atât în bucătărie cât și în cosmetică.

Culoare: Este un ulei translucid, cu o culoare ușor gălbuie.
Aroma: Gust lejer de nucă, ușor dulce.
Textura: Evident este uleios, dar se absoarbe destul de repede în piele.

În ceea ce privește istoria sa, aceasta nu este una recentă, beneficiile sale fiind cunoscute în Grecia și Italia înaintea erei creștine, fiind totodată unul din uleiurile menționate în Biblie.
Cultivarea migdalilor datează din Epoca de Bronz, undeva între anii 3000 și 2000 a.c, migdalii fiind printre primii copaci cultivați pentru semințele si uleiul produs din acestea.

Din punct de vedere geografic, migdalii se regăsesc mai ales în Orientul Mijlociu, în țări precum India, Turcia, Israel, Siria, dar și în țări din estul Mediteranei, nordul Africii și Europa de Sud.
Producția actuală mondială de migdale și ulei de migdale este dominată de SUA, Spania și Siria.

Întrebuințări ale uleiului de migdale:

1.      În bucătărie, este folosit predominant în salate, fiind un ulei bogat în vitamina D și E (alte surse suțin că este bogat și în vitaminele A, B1, B2 și B6)
2.      În scop medicinal, este utilizat pentru proprietățile sale laxative
3.      Terapeuții îl folosesc des ca bază pentru uleiurile de masaj, fiind apreciat și pentru proprietățile sale afrodisiace
4.      Reprezintă un ulei de bază în producerea săpunurilor
5.      În cosmetică este un ulei indispensabil, fiind foarte apreciat pentru proprietățile sale de hidratare și emoliere.

Beneficii pentru sanatate

· ajută în procesul de digestie
· ajută la reducerea colesterolului și la îmbunătățirea sistemului imunitar
· ajută la prevenirea cancerului

Toate acestea sunt posibile datorită densității ridicate a nivelului de lipoproteine (engl. HDL) ce se regăsesc în uleiul de migdale dulci (atenție, vorbim despre uleiul presat la rece, nerafinat, fără adaosuri). Conform clinicii Mayo, HDL ”poartă” colesterolul rău din sânge către rinichi pentru a fi eliminat. Așadar, cu cât nivelul de HDL din sânge este mai ridicat, cu atât șansele să dezvolți boli cardiovasculare sunt mai mici.

Piele frumoasă și păr sănătos

· Uleiul de migdale este un emolient natural, având capacitatea de a estompa ridurile fine atunci când este folosit în fiecare zi.
· Reduce cearcănele, fiind recomandat pentru zona sensibilă a ochilor
· Poate fi folosit cu succes pe post de demachiant, mai ales de către persoanele cu pielea uscată
· Este un ulei cu proprietăți antiinflamatorii și calmează iritațiile pielii
· Conține vitamina E și este excelent în măștile pentru par (puteți adăuga câteva picături in balsamul de păr folosit pentru extra strălucire)
· Este recomandat în mod deosebit pentru pielea uscată și cea sensibilă și iritată



Uleiul de migdale dulci poate fi întrebuințat ca atare, mai ales pe pielea umedă pentru a putea fi absorbit mai ușor. Pielea rămane hidratată și fină.

Pentru ten, folosiți-l tot pe pielea udă, masând fața cu mișcări circularea și după ce ați încălzit in prealabil uleiul în palme.

Pentru zona ochilor, vă recomand să îl folosiți după demachiere, cu mișcări dinspre colțul interior al ochilor spre exterior până la absorbția completă.

Pentru masaj, puteți să îl folosiți simplu sau în combinație cu câteva picături de ulei esențial (nu mai mult de 4-5 picături). Ca sugestie, încercați cu ulei esențial de scorțișoară, 2-3 picături la 50 ml ulei. Atenție, uleiul esențial de scorțișoară poate irita o piele sensibilă, așa că e nevoie de precauție în dozarea picăturilor! În schimb, miroase divin :)

Fiind un ulei cu proprietăți antiinflamatorii și care calmează iritațiile, este excelent ca ulei de masaj pentru bebeluși. Testat, aprobat și recomandat de subsemnata! (recunosc, am fost încantată când l-am descoperit fiind mult mai placut olfactiv decât cel de măsline)

Termenul de valabilitate al uleiului de migdale dulci este cuprins intre 6 luni și un an, dacă este păstrat într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui.

De cumpărat, îl găsiți în multe locuri: magazine Plafar, farmacii, site-uri online, magazine cosmetice, etc. Vă atrag încă o dată atenția că pentru a vă bucura de toate proprietățile sale, trebuie să cumpărați numai uleiul de migdale presat la rece, nerafinat, fără parfum adăugat. La ingrediente, trebuie sa fie trecut doar numele în latină (prunus amygdalus).

Sper că v-am făcut curioase și veți încerca acest ulei! Dacă da, vă aștept cu un feedback :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu