În goana noastră după alimente sănătoase uităm uneori să apreciem produsele românești, care au la fel de multe proprietăți benefice ca și cele de import. Eu recunosc că snt genul de persoană care a încercat și semințe de chia, sirop de agave, de orez, quinoa, sare de himalaya, goji, pudră de maca, lucuma, acai, mesquite, etc. și de care mă declar mulțumită, dar la fel de bine se poate trăi și cu legumele, verdețurile și leguminoasele noastre. O alimentație echilibrată, care să includă multe legume și fructe crude, semințe și nuci, va asigura organismului tot ce are nevoie fără a mai simți lipsa superalimentelor de peste mări și țări.
Eu am ales câteva alimente pe care le și folosesc în bucătarie des și pe care sunt sigură că le apreciați și voi: usturoiul, sfecla roșie, varza, pătrunjelul, spanacul, roșiile, busuiocul, cimbrul, ovăzul, fasolea, lintea, afinele și merișoarele.
Sunt multe alte alimente benefice pe care le putem consuma, dar pe cele de mai sus le consider indispensabile în alimentația noastră zilnică.
Usturoiul
- conține alicină și garlicină cu efecte antibacterice și acțiune antistafilococică surprinzătoare (de aici și denumirea de ”antibiotic natural” a usturoiului)
- tot datorită alicinei,usturoiul are capacitatea de a îmbunătăți circulația sângelui
- conține săruri minerale necesare organismului precum sulf, siliciu, iod, potasiu, etc.
- conține vitaminele B și C
- are proprietăși expectorante și febrifuge
- prezintă importante proprietăți anticancerigene
- 2 căței de usturoi consumați pe zi, pot îmbunătăți considerabil nivelul colesterolului
- bun dezinfectant al căilor respiratorii
- omoară viermii intenstinali (vermifug) și curăță aparatul digestiv
- acțiunea sa hipotensivă îl recomandă în alimentația celor cu hipertensiune arterială
- nu este recomandat mămicilor care alăptează (schimbă gustul laptelui) și celor cu sindrom pulmonar digestiv
Sfecla roșie
- conține vitaminele A, B și C, dar și potasiu, magneziu, fosfor, fier, zinc
- este un recunoscut antioxidant
- combate anemiile
- stimulează funcțiile hepatice
- pigmentul roșu din sfeclă este absorbit în sânge și crește uimitor capacitatea acestuia de a transporta oxigenul
- conține betaină, un aminoacid care are proprietatea de a lupta împotriva cancerului
- reduce colesterolul
- ajută la menținerea elasticității arterelor
- ajută la normalizarea tensiunii arteriale
- conține acid folic și este recomandat consumul în timpul sarcinii
Cel mai bine e să combinați legume cu legume, legume cu rădăcinoase și verdețuri, fructe cu verdețuri. Cu toate acestea, dacă sunt legume pe care nu le agreez simple, eu prefer să le combin cu fructe pentru un gust mai bun.
Varza
- conține vitaminele A, E, B1, B2, B3, B5, B6 și B9
- sursă importantă de fosfor, calciu, fier,zinc, mangan, cupru
- varza roșie conține și vitamina C și este un și mai bun antioxidant (toate legumele roșii sunt puternic antioxidante)
- în stare crudă, este un energizant și un tonifiant natural
- detoxifică eficient organismul prin atragerea și eliminarea toxinelor
- prezintă proprietăți cicatrizante și dezinfectante la nivelul țesuturilor
- conținutul crescut de caroten o recomandă pentru scăderea riscului de apariție a cancerului
- conține de 3 ori mai multă vitamina C comparativ cu portocala
- foarte bogat în clorofilă și astfel purifică sângele și ajută la formarea de globule roșii
- foarte bun antioxidant (bogat în flavonoizi)
- foarte bună sursă de acid folic
- îmbunătățește funcționarea rinichilor, având un puternic efect diuretic
- intensifică acțiunea microflorei intestinale
- stimulează sistemul imunitar
- ajută la combaterea anemiei
Spanacul
- bogat în vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, E
- conține sodiu, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier
- stimulează secrețiile gastrice, pancreatice și biliare
- conține clorofilă și antioxidanți vitali
- ajută la curățarea sângelui
- stimulează activitatea inimii
- favorizează tranzitul intestinal
- nu se recomandă folosirea în cantități mari în stare crudă (conține oxalați care în anumite condiții pot ajuta la formarea pietrelor la rinichi)
- roșiile sunt fructe ce conțin vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E și K
- bogate în calciu, magneziu, fosfor, fier și licopen
- licopenul din roșii luptă eficient împotriva infecțiilor
- ajută la combaterea colesterolului
- previn riscul apariției osteoporozei
- au proprietăți antiinflamatoare și stimulează metabolismul
- sucul de roșii ajută la eliminarea toxinelor din ficat
- folosite extern sub formă de mască pentru ten, hidratează, revigorează și regenerează pielea
Busuiocul
- este un condiment aromat cu proprietăți curative deosebite
- este foarte puternic antioxidant și antiinflamator
- excelent antiseptic, digestiv, laxativ și tonic datorită substanței aromatice pecare o conține, numită camfor
- este folosit pentru tratarea infecțiilor respiratorii
- bogat în flavonoide, prevenind astfel distrugerea celulară
- util în tratarea afecțiunilor digestive
- în aromaterapie, uleiul esențial de busuioc este folosit pentru tratarea migrenelor și a depresiei
- benefic pentru sistemul cardiac
- previne apariția cancerului
- sub formă de ceai, stimulează digestia, este diuretic, ajută la eliminarea gazelor
- stimulează secreția de lapte matern
- reglează funcțiile glandelor endocrine
- datorită multiplelor beneficii, busuiocul este considerat o ”planta sfântă”
- este una dintre cele mai puternice plante medicinale
- antibiotic natural, tratează infecțiile urinare (sub formă de ulei esențial)
- acțiune antiseptică, antitusivă și diuretică (stimulează funcțiile rinichilor)
- util în infecțiile respiratorii și tratamentul parazitozelor
- uleiul esențial de cimbru este antiseptic și stimulant general fiind extrem de apreciat în homeopatie
- are proprietăți bactericide și paraziticide
Ovăzul
- sursă bună de antioxidanți, fibre și proteine
- conține vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan, magneziu
- fibrele din ovăz sunt sățioase și nutritive fiind recomandat consumul de ovăz celor care vor să slăbească
- ajută la eliberarea treptată a zahărului în sânge, fiind recomandat și diabeticilor
- consumul de ovăz și făină de ovăz ajută în lupta împotriva colesterolului ”rau”
- fibrele din ovăz îmbunătățesc digestia și scad indicele glicemic
- folosit în măști de ten, luminează și hidratează tenul, lasând o piele catifelată
Fasolea și lintea
- foarte bogate în proteine, înlocuind cu succes carnea din acest punct de vedere
- conțin multe fibre și carbohidrați complecși
- au proprietăți antiinflamatoare
- fasolea are un indice glicemic scăzut și un conținut ridicat de acid folic
- fasolea luptă împotriva infecțiilor, afecțiunilor cardiace și insificienței hepatice
- fasolea împiedică absorbția zaharurilor în sânge, fiind o leguminoasă indispensabilă diabeticilor
- lintea îmbunătățește metabolismul celular și ajută la formarea hemoglobinei
- lintea previne apariția afecțiunilor inimii
- conțin vitaminele A, E, F, PP, complexul de vitamina B, C, K
- puternic antioxidante, recomandate în cure pentru întărirea sistemului imunitar
- au un conținut ridicat de fibre
- afinele conțin acid elagaic care previne malignizarea celulelor din organism
- îmbunătățesc funcțiile creierului și previn apariția bolii Alzheimer
- scad presiunea sanguină
Merișoarele
- sursă excelentă de vitamina C
- conțin o cantitate surprinzătoare de antioxidanți, prevenind astfel infecțiile în organism
- recomandate în tratarea infecțiilor urinare, deoarece împiedică atașarea bacteriilor patogene (E. coli)
- sunt utilizate în industria farmaceutică, datorită proprietăților antibacteriene uimitoare
- consumul zilnic de merișoare întărește sistemul imunitar, previne afecțiunile maligne și îmbunătățește sistemul cardiovascular
- reglează nivelul zahărului din sânge
- remineralizează și tonifică organismul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu