Acest segment a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, consumatorul fiind mai motivat ca oricând să facă alegeri mai orientate către natural, cu ingrediente obținute din culturi organice, controlate, ale căror proprietăți se păstrează și în produsul final. Astfel, cosmeticele cu ingrediente organice, 100% naturale și-au găsit un loc confortabil în rafturile magazinelor de profil, atrăgând cumpărătorii dornici de ”produse-minune”.
Acum, din perspectiva mea de consumator de produse organice, sunt câteva realități de care trebuie să ținem cont înainte de a face trecerea de la cosmeticele uzuale, la cele organice:
- Pe piață, există mai multe tipuri de cosmetice din categoria ”bio/natural” și anume: cosmetice cu unul sau mai multe ingrediente bio (ceea ce înseamnă că pot conține și ingrediente de sinteză), cosmetice certificate organic ( în funcție de organismul de certificare, pot conține cel puțin 10% ingrediente bio, dar și ingrediente de sinteză agreate de organismele de certificare), cosmetice 100% organice (absolut toate ingredientele sunt provenite din culturi organice - spre exemplu, unele unturi de corp), cosmetice 100% naturale (toate ingredientele sunt naturale și aici se iau în calcul și cele derivate din ingrediente naturale, dar care provin de cele mai multe ori din culturi necontrolate)
- Să nu vă așteptați ca un produs organic să fie automat un produs care nu conține niciun ingredient sintetic, deoarece este o așteptare nerealistă mai ales dacă vorbim despre cremele și loțiunile pe bază de apă (este obligatorie conservarea produsului respectiv, fie cu un conservant sintetic, fie cu unul derivat din ingrediente naturale)
- Parfumurile cosmeticelor organice sunt diferite de cele uzuale, deoarece se folosesc numai parfumanți naturali: fie uleiuri esențiale, fie extracte aromatice naturale sau parfumuri obținute din ingrediente naturale, fie produsul final este plăcut parfumat datorită mirosului natural al ingredientelor. În orice caz, nu încercați să regăsiți intr-un produs organic mirosul cremei de față cumpărate din supermarket!
- Cosmeticele bio sunt tot cosmetice, așadar nu fac minuni! orice problemă a epidermei este o problemă a organismului în general și de cele mai multe ori cauzele sunt interne. Pentru probleme serioase ale pielii, tot medicul este cel care vă poate ajuta! Un produs cosmetic bun, indiferent de natura lui, va ajuta la soluționarea unei probleme, dar nu va reprezenta soluția în sine. Pentru acest lucru, există medicamente și tratamente.
- Prin natura ingredientelor, eu consider (este o părere personală) că produsele organice sunt mai hrănitoare, mai emoliente și mai protectoare pentru piele, cu avantajul major că nu au efecte adverse pentru organism. Sunt de părere că multe produse organice pot îmbunătăți considerabil aspectul pielii și cred ca un produs organic este în echilibru cu organismul și nevoile pielii noastre.
- Ca în orice domeniu, și în cazul produselor cosmetice bio, marketingul poate fi înșelător, așadar e recomandat să citiți mereu lista ingredientelor, deoarece multe companii cosmetice ”atacă” acest domeniu ”bio” pentru a-și spori vânzările, deși produsul lor poate să conțină un singur ingredient bio și acela în cantități infime. Cu o floare nu se face primăvară, așa că ”balsam de păr cu jojoba bio” nu înseamnă SLS sau parabeni free! :)
- Costul produselor organice va fi mereu mai ridicat ca al celor cu ingrediente sintetice, deoarece materia primă este mai scumpă, unele ingrediente se găsesc mai greu sau chiar foarte rar, metodele de cultivare și extracție sunt mai costisitoare, etc.
- Dacă un produs este organic, nu înseamnă că este neapărat potrivit oricărui tip de ten. Luați cazul produselor organice care conțin exclusiv unturi și uleiuri naturale și care nu pot fi potrivite unui ten gras, indiferent de ce zice producătorul. Pentru fiecare tip de ten există și în rândul cosmeticelor bio produse recomandate și produse nerecomandate (untul de cacao este comedogenic și eu personal, nu l-aș recomanda unui ten gras sau mixt! but again, asta e o părere personală)
Apa este mediul cel mai propice pentru dezvoltarea vieții și acest lucru înseamnă că în apă se dezvoltă și acele microorganisme care duc la deteriorarea produsului și care ne pot îmbolnăvi prin contactul cu pielea, așadar este imperios ca orice produs pe bază de apă să fie eficient conservat, chiar dacă acest lucru înseamnă folosirea unui conservant sintetic. Sunt destui conservanți sintetici foarte eficienți și cu riscuri minime sau zero pentru piele, cât și câțiva conservanți derivați din ingrediente naturale precum extractul din sâmburi de grapefruit care oferă de asemenea o protecție sigură antifungică și antimicrobiană.
Așadar, apropo de ”așteptări vs realitate”, nu vă așteptați la un produs organic pe bază de apă fără conservanți! Dacă vedeți produse promovate astfel, fie nu este adevărat, fie nu este un produs sigur pentru dumneavoastră, fie termenul de valabilitate este extrem de scurt și produsul trebuie păstrat în condiții speciale (eventual la frigider, dar nu mai mult de câteva zile). Trebuie să aveți așteptări realiste de la produsele organice: pot fi mai bune, pot fi naturale, hrănitoare, emoliente, etc., dar nu pot fi toate fără conservanți.
Ce este cert, e că produsele cosmetice pe bază de apă, cum e cazul cremelor de ten și al loțiunilor sunt un ”must have” pentru oricine, iar cosmetica organică trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor consumatorilor, asigurând în același timp un produs finit nu doar cu textura și ingredientele potrivite, dar și sigur pentru sănătatea noastră, deci implicit conservat eficient.
În loc de concluzii, motto-ul blogului: ”Nu tot ce e natural e și neapărat benefic, cum nici tot ce e făcut de om este dăunător”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu