luni, 14 octombrie 2013

Cătina și proprietățile sale extraordinare

 
 
(HIPPOPHAE RHAMNOIDES)

Despre cătină, toată lumea vorbește și toți știm câte ceva...mai ales că este o plantă pe care noi o exportăm masiv pentru a fi valorificată în industria cosmetică sau farmaceutică.
Despre imaginea de mai sus, pot să vă zic că este un bonsai din cătină și dacă aș găsi, mi-aș cumpăra și eu unul!

Astăzi, încerc să sintetizez căteva informații pe care eu le-am considerat nu numai interesante, dar și documentate obiectiv (la sfârșitul postării veți găsi și sursele, în caz că doriți informații suplimentare).

Istoric

China a fost prima țară care a utilizat cătina ca medicament. Încă din antichitate, cătina a fost întrebuințată în medicina tradițională de către tibetani și mongoli. În urmă cu mai bine de 1000 ani, cătina era menționată în Sibu Yidian, cartea tradițională a medicinii tibetane, care este formată din 4 volume și 158 de capitole. 30 de capitole din această carte tratează aspectele farmaceutice ale utilizării cătinei sub diverse forme (pastile, pulberi, infuzii, extracte, tincturi) pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, a circulației sangvine, tratarea hematoamelor și a bolilor pielii, inducerea expectorației, întărirea splinei și a stomacului, etc. În 1952, Xu Zhonghu, un profesor colaborator al Colegiului Medical Sichuan din China, a redescoperit cătina în Tibet și un studiu preliminar asupra sucului de cătină a fost publicat în 1956. În 1977, cătina a fost oficial listată în evidențele farmaceutice din China.

Componenți chimici și biologici

Studiile din perioada 1985 - 1993 (China) au demonstrat că sucul, uleiul și alte extracte din cătină sunt alimente medicinale care conțin o varietate de vitamine, aminoacizi și alte substanțe bioactive, precum Beta-carotenul, vitamina C, B1, B2, K1, licopene, flavonoide, acid folic, acizi grași, sitosterol, etc.
Studiile din secolul 20, au demonstrat că această plantă miraculoasă are un conținut încă nedepășit de altă plantă de vitamina A și alți caroteni și vitamina E și alți tocoferoli.
Studiile biologice au arâtat că acțiunea reparatoare a uleiului de cătină este datorată conținutului de acizi grași esențiali, caroteni, tocoferoli și fitosteroli care au un rol foarte important în menținerea sănătății pielii.

Utilizări medicale


Florile și frunzele de cătină sunt folosite pentru tratarea artritei, ulcerului gastrointestinal, gută și mâncărimi ale pielii. Ceaiul din frunze de cătină reprezintă o sursă de vitamine și antioxidanți, aminoacizi, acizi grași esențiali și minerale. De asemenea, consumarea frecventă a ceaiului de cătină ajută la creșterea imunității organismului.


Uleiul de cătină din semințe ajută la inducerea expectorației, la tratarea astmului, a anumitor boli de inimă și la reglarea colesterolului. De asemenea, previne apariția bolilor legate de vasele de sânge și este un foarte bun antioxidant. Uleiul de cătină din semințe este foarte bun pentru reducerea efectelor chimioterapiei și este adjuvant în tratamentele de cancer. Tot uleiul de cătină este folosit în tratarea bolilor de stomac și intestinale, echilibrează sistemul imunitar și aduce un aport de vitamine, aminoaczi și minerale organismului.

Uleiul de cătină din semințe este folosit cu succes pentru tratarea arsurilor (solare sau de altă natură), a rănilor și a tăieturilor, dar și pentru tratarea acneei, a dermatitelor, eczemelor, pielii foarte uscate și  pielii pătate în perioada sarcinii.Din acest motiv, uleiul de cătină din semințe (atenție, nu maceratul de semințe care se găsește cel mai des în plafaruri) este un ulei prețios în cosmetică, folosit în unguente și creme în deosebi pentru pielea uscată și sensibilă, precum cea a bebelușilor.

Atunci când prepar cosmetice, mai ales tip unguent sau creme reparatoare, folosesc uleiul de cătină din semințe, tocmai pentru beneficiile sale multiple. Vă recomand tuturor să încercați să aveți în casă acest ulei și să aveți grijă să vă achiziționați un ulei obținut  din prima presare la rece a semințelor și nu macerat, deoarece elementele active din macerat sunt mult diluate.

Un alt produs eficient pentru stimularea imunității, este preparatul din fructe de cătină și miere. Întru-un borcan de 400 gr, puneți fructele de cătină (cel puțin 1/2 de borcan) și apoi completați cu miere. Păstrați acest amestec la frigider și luați câte 2 lingurițe dimineața, pe stomacul gol.

Mai multe informații puteți găsi aici și aici, acestea fiind și site-urile sursă ale acestei postări.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu