luni, 14 octombrie 2013

Cum e să călătorești cu bebe - experiențe personale

 
 

În ceea ce privește deplasările interne și international cu bebe...noi am devenit experți, cu sau fără voia noastră. Deoarece nu am beneficiat de ajutorul bunicilor (distanța și-a spus cuvântul în acest caz) și nu am apelat la o bonă din moment ce am intrat eu în concediu maternal, din ziua 1 am fost singurii care ne-am ocupat de tot ce tine de creșterea Sofiei. Despre satisfacțiile acestui lucru vă voi vorbi într-o altă postare, astăzi ne oprim un pic asupra micilor dificultăți pe care le întâmpinăm atunci când călătorim cu bebe, mai ales în afara țării.

Cu Sofia am plecat prima dată din țară când avea 1 an și 2 luni. Până în acel moment, deplasările au fost doar prin țară, mai ales spre Harghita, drum de minim 5 ore cu mașina. Cu mici excepții, în aceste situații ne-am descurcat bine.

 Cu plecatul din țară, am avut emoții, deoarece nu știam cum va reacționa la zborul cu avionul, cât de liniștită va sta în aeroport, cât de greu ne va fi nouă cu căruțul și extra bagajele și așa mai departe...
Ca să scurtez povestea,  în prima vacanță în 3, am ales un hotel all inclusive din Turcia, unde ne puneau la dispoziție și căruț pentru bebe pe durata șederii, așa că acest aspect a fost rezolvat. Pe avion, a stat liniștită, ba chiar a și dormit cea mai mai mare parte din timp. Cei mai mulți copii reacționează la fel în avion, cu puține excepții și atunci e posibil să aibă vreo durere de urechi sau vreo răceală, iar din cauza presiunii atmosferice să se acutizeze simptomele.

Ce vă recomand să aveți în avion, mai ales dacă bebe e mărișor (în jur de 1 an) și înțelege:
  • o carte cu animale, culori, figurine, etc.
  • o bluziță în plus, deoarece e posibil să îi fie răcoare (mai ales vara, când e aerul condiționat pornit)
  • jucăria preferată (dacă are)
  • o sticlă de apă (la aterizare, micile înghițituri ajută la scăderea presiunii din urechi)
  • suzetă (dacă folosește) - este excelentă la aterizare, deoarece nu mai simt durerea din urechi cauzată de presiune)
  • ceva de papa, dacă este cazul
  • evident, pamperși și șervețele umede și uscate (băile sunt prevăzute și cu schimbător pentru bebe, deși noi nu am avut nevoie să ne schimbăm în avion)
Noi am ales de fiecare dată, zboruri scurte de maxim 1h și 30 min. Adică destinații precum Turcia, Austria, Italia. Nu vă recomand pentru început mai mult de atât, cel puțin Sofia își pierde răbdarea după mai mult de 1h 30 min de stat într-un singur loc, mai ales în avion, pe scaun.

Până la 2 ani, copiii nu plătesc bilet, dar în schimb trebuie ținuți în brațe. În funcție de compania cu care zburați și condițiile sunt diferite. Unele companii, vă vor pune să alegeți între bagaj de cală pentru bebe, sau căruț (cred că Blue Air-ul). Taromul transportă gratuit căruțul și condițiile generale sunt mult mai bune, dar depinde acum și ce destinație alegeți (spre exemplu, nu au zboruri la Veneția) și cât de mare e prețul biletului. În general, nu se permite, bagaj de mână separat pentru bebe.

Vă recomand să aveți la voi medicamente pentru scăderea febrei, unguente pentru iritații și eczeme, plasturi pentru tăieturi și tot ce ține de prim-ajutor, ca să nu umblați prin farmacii după ele, mai ales că uneori limba poate fi un impediment, sau cum e cazul resorturilor din Turcia e foarte greu să ajungeți la o farmacie, sau cea din resort e foarte scumpă.


Așa...acum partea comico-tragică :)
Să pleci cu bebe în vacanță (repet, fără bonă, bunică salvatoare, prieteni miloși, etc.) înseamnă să schimbi puțin peisajul și să te bucuri vizual de obiective turistice, că de vizitat pe îndelete, mai mult cu spiritul :)
Dacă veți avea așteptări realiste, veți sti că vacanța cu bebe  nu înseamnă să stați tolăniți cu orele în șezlong, sorbind leneș dintr-un cocktail cu muuultă gheață în timp ce bebe se joacă liniștit cu puța în nisip! Nu, nu,nu....e mai degrabă cam așa: unul dintre voi își ia pe ascuns un cocktail din care soarbe rapid cu capul într-o parte, în timp ce celălalt îi distrage atenția ”inamicului”, așteptând drept răsplată o înghițitură mică, tot pe ascuns! Și nu durează mult nici asta...căci ”observatorul știe-tot” e dibaci, vă prinde în flagrant, lasă lopățica, vine rapid aproape de obiectiv și gesticulează agitat sau scoate sunete (depinde de vărstă) până când amărâtul de tine cedează, și îi arată paharul ”neinteresant” cu pretexte de genul: ”îți ia mami și ție un suc, sau vrei puțină gheață să te joci, poate paiul asta colorat?!” Dar nu...el, ”infantul”, vrea tot...adică paharul tău de cocktail colorat și cu gheață multă, pe care îl răstoarnă cu mișcări lente și pline de admirație și uimire, pe nisipul fierbinte...Ce e mai idilic, mai romantic sau mai fascinant, decât gheața care se stinge în agonie lentă în nisipul dogoritor?

Vă zic tot eu....mai romantic de atât este să te așezi în pat vara de la ora 10, într-un resort scump, cu muzica bubuind în urechi, cu chiote de veselie și beție ale unor oameni care chiar se distrează (pe care deja îi și urăști :)) în timp ce tu te uiți la tv în turcă sau mai navighezi extra cost pe net...chestii deosebite.

Deci, să lămurim câteva aspecte:
  • până într-un an, sau în jurul vârstei de un an, bebe stă numai pe lângă voi - prea puțin la locuri de joacă, chiar fie ele și supravegheate.
  • încă au program de somn care trebuie respectat, așa că și programul în vacanță trebuie făcut în funcție de asta.
  • se poate întâmpla ca în deplasări să fie mofturoși la mâncare (cum e cazul nostru cu Sofia, deși acasă mănâncă foarte bine)
  • în jur de un an sunt curioși absolut de orice, așa că nu veți putea bea băuturi colorate, cu gheață, cu paie, cu flori, cu ghirlande și ce mai vreți voi, fără să devină o experiență share-uită cu cel mic
  • bagajul va fi exponențial mai mare (pamperși - dacă mergeți în resort, haine multe, jucării, șervețele, medicamente, etc.)
  • trebuie supravegheați non stop, așa că mintea nu va fi relaxată, chiar dacă stați pe șezlong
  • mai ales vara la mare, trebuie dați cu cremă mereu și hidratați bine, așa că e mai dificil să stați la soare
  • cel mai grav, ziua se încheie când bebe merge la culcare, deoarece nu pot fi lăsați nesupravegheați în cameră. În Turcia, noi am avut și pătuț în cameră din care nu se putea da jos și chiar și așa am ieșit într-o singură seară, când eram siguri că doarme profund, dar doar cât să bem un cocktail :). Oricum am stat stresați :))
În același an, în jurul vârstei de 1 an și 9 luni am mai mers vreo 3 zile la Viena, dar și în Italia. Cu totul alte experiențe...deși tot a fost obositor, cu căruț după noi, ore de somn, de papa, etc., Sofi a fost mult mai înțelegătoare, am bătut Viena la pas, am vizitat tot ce se putea vizita și chiar a fost o mini-vacanță frumoasă. E adevărat că încă tânjim după concedii romantice în 2, dar presimt că anul ăsta e anul nostru! :)

Concluzia mea e simplă:  a călători cu bebe e frumos dacă te bucuri de bucuria lui, dacă nu ai speranțe de zile romantice și dacă e suficient de mare încât să te bucuri măcar de partea turistică a vacanței și să vizitezi cât mai multe obiective.

Pentru vacanțe romantice, pline de leneveală, cu cocktail-uri pe lângă voi și nopți albe...dream on! Sau lăsați copilul la bunici! :) Așa vom face și noi anul acesta, dar până atunci ne mai așteaptă un city-break la Roma în 3! :)

Așa că...stați pe aproape și ne auzim cu noi aventuri! :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu