duminică, 14 aprilie 2013

Păstrarea și depozitarea corectă a cremelor handmade

Orice cremă handmade, făcută din ingrediente organice și conservată natural, va avea mereu un termen de valabilitate mult mai scurt decât o cremă în care se găsesc conservanți puternici și sintetici, dar deseori cu potențial alergen și iritativ și nu numai.

De aceea, este foarte important să ținem cont de următoarele lucruri:
  •  cremele pe bază de apă (emulsiile) necesită depozitarea într-un loc uscat și răcoros (sub 20 C), sau și mai sigură este depozitarea în frigider.
  • atunci când ne dăm cu cremă pe față, este important să avem mâinile curate și uscate (transferul de bacterii în cremă îi va scurta valabilitatea)
  • o cremă lăsată în soare sau contaminată cu bacterii se va deteriora, situație similară cu orice aliment care se strică (de aceea sunt naturale și nu sintetice, deoarece sunt supuse acelorași procese de degradare ca și orice alt element biologic) 
  • unturile de corp, amestecurile de uleiuri și toate produsele care nu conțin apă, au un termen de valabilitate mult mai lung.
  • Uleiurile și unturile sunt mult mai puțin sensibile, nu se infestează cu bacterii și fungi, în schimb pot râncezi în timp. Cu un adaos de vitamina E, termenul de valabilitate se poate extinde și până la câțiva ani.
Conservanții folosiți de mine sunt conservanți cu spectru larg, însă chiar și așa prefer să îmi păstrez cremele la frigider și să le folosesc într-un timp de 1-2 luni. Un conservant natural nu poate asigura un termen de păstrare mai mare de câteva luni și nu poate preveni contaminarea cremei datorită manipulării neglijente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu